Rzeżucha to coś więcej niż tylko ozdoba Wielkanocna

Lecznicze walory rzeżuchy docenia medycyna ludowa. Jej kiełki stosowano jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry, znano też jej działanie dezynfekujące na jamę ustną oraz pobudzające trawienie i apetyt. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego jodu, więc powinni polubić ją osoby z niedoczynnością tarczycy. Ma też sporo witaminy C, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu foliowego, siarki, potasu, magnezu, wapnia, żelaza i chromu. Powinniśmy ją jeść przez cały rok, a na pewno na przednówku. O tej porze roku znakomicie uzupełni braki witamin i minerałów. Od zawsze była wysiewana jako dekoracja wielkanocna. Na rzeżusze stawia się zajączki i kurczaczki, ozdabiające stół. Kiedy już nacieszymy się jej widokiem, nie zapomnijmy o zjedzeniu listów w sałatce lub jako ostry (podobny w smaku do rzodkiewek) dodatek do kanapek. Jeśli chcemy, żeby roślinka zazieleniła się na Wielkanoc, wysiejmy ją na wilgotnym podłożu (może być wata lub lignina) tydzień wcześniej. Nasionka muszą być cały czas wilgotne. Możemy też nasionka zlać wodą w miseczce i odstawić, a kiedy pojawi się śluz – rozsmarować je na wilgotnej wacie, ligninie lub gazie, rozłożonej na talerzyku lub odwróconej doniczce. Plantację codziennie podlewamy, trzymamy w cieple, w dobrze oświetlonym miejscu. Kiedy urośnie do 5-7 cm ścinamy ją nożyczkami i zjadamy.

 

 

 

Photo by Ann- Kathrin Rehse from FreeImages

About Author

Related posts

Pasztet z jajek z koperkiem

Pasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi...

Read More

Konkurs weekendowy – ZRÓB TORCIK RAZEM Z DZIECKIEM

Dziękujemy dzieciom i rodzicom, którzy wzięli udział w naszym konkursie weekendowym. ZRÓB TORCIK RAZEM Z DZIECKIEM Biszkopty Serek waniliowy Galaretka owocowa Owoce/truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka…/ Tortownica/mała/ Tortownicę wykładamy biszkoptami zamoczonymi uprzednio /na taką chwilkę, która pozwala uczynić je miękkimi, ale nie rozmokłymi/ w zaparzonej mocnej herbacie. Przestrzenie między ciastkami...

Read More

PRZEDWIOŚNIE to jedna z dwóch uzupełniających pór roku w przyrodzie …a nie tylko uzupełniająca lektura szkolna!

W klimacie umiarkowanym występują więc: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima. Okres przedwiośnia jest czasem wschodów pierwszych roślin zielonych oraz budzenia się soków w roślinach wieloletnich/np. sok z brzozy/. Dla przedwiośnia charakterystyczna jest również zmienność pogodowa, jednocześnie pada deszcz i świeci słońce – “W marcu jak w garncu”....

Read More
Skip to content