Rośliny strączkowe w diecie malucha

Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca- – podpowiadamy 🙂

Fasola

Najpopularniejszymi rodzajami fasoli są: jaś, perłowa, biała, kidney, czarna, mung oraz trzykolorowa. Szczególną uwagę warto zwrócić zwłaszcza na fasolę jaś, która jako jedna z nielicznych ma właściwości alkalizujące, czyli neutralizujące nadmierną ilość kwasów w organizmie. Jednakże, można ją podawać maluchowi, dopiero po drugich urodzinach.

Groch

Dla dzieci najlepszy będzie łuskany. Można go wykorzystać do zup, sałatek, farszu do pierogów oraz do przygotowania kotlecików, past i sosów. Jest bogatym źródłem białka, prowitaminy A, witaminy C, witaminy z grupy B a także żelaza, potasu, siarki i fosforu. Do diety można go wprowadzić, gdy maluch skończy 2 lata.

Groszek

Te drobne zielone kuleczki są bogatym źródłem witaminy E, B1, C, prowitaminy A, a także fosforu i potasu. Działają moczopędnie. Można go podawać maluchom od 9. miesiąca życia.

Fasolka szparagowa

Ta roślinka zawiera wiele cennego magnezu, żelaza, cynku, fosforu a także witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ma kilka odmian a najbardziej popularną jest zielona, żółta oraz mamut. Można ją podawać maluchowi, jako dodatek do obiadu już od 9. miesiąca życia

Ciecierzyca

To odmiana grochu o lekko orzechowym smaku i kremowej konsystencji. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, gdyż stanowi bogate źródło żelaza – najwięcej ze wszystkich roślin strączkowych. Dodatkowo, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz wapń i potas. Można ją podawać dzieciom, które skończyły już 2 lata.

Soczewica

Do najbardziej popularnych należy zielona, brązowa i czerwona

Czerwona jest najdelikatniejsza, więc wystarczy ją dodać do gotującej się zupy lub sosu a kuleczki rozpuszczą się. Zieloną soczewicę warto już namoczyć-sprawi to, że będzie lekkostrawna. Odmiana brązowa jest najtwardsza, dzięki czemu nie rozpada się w gotującej się wodzie. Soczewicę można podawać dziecku, które skończyło 2 latka.

Bób

Posiada on w sobie wiele zdrowia: zawiera magnez, żelazo, fosfor, wapń, karoteny a także witaminę C oraz witaminę z grupy B. Można też wykorzystać go do formowania kotlecików lub jako farsz do pierogów. Świetnie nadaje się również jako dodatek do drugiego dania, pod postacią puree.

About Author

Related posts

Wiosna na talerzu − nowalijki.

Czy to dobry pomysł dla małych brzuszków? Wiosna to doskonały czas na zmianę nawyków żywieniowych. Organizm jest naturalnie spragniony witamin po zimie, a w ofercie sklepów i na ryneczkach zaczynają pojawiać się nowalijki i sezonowe warzywa i owoce. Które wybierać i na co uważać? To prawda, najwięcej cennych składników...

więcej

Woda. Dlaczego warto ją pić?

Woda nie tylko gasi pragnienie, ale też pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w organizmie. Usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie i nawilża skórę. Ma też właściwości szczególnie istotne w kontekście zdrowia naszych dzieci. Oto kilka ciekawostek o tym cudownym napoju które nie mogą umknąć uwadze rodzicom...

więcej

Dziękuję za zainteresowanie „Rzecznikiem jedzenia” i za udział w organizowanych przeze mnie konkursach oraz za dobre słowo.

Przechodząc na emeryturę zostawiam zakładkę w dobrych rękach. Mam nadzieję, że informacje, które Państwu przekazałam były przydatne w żywieniu Waszych rodzin. Wspólnie spędzone lata były dla mnie twórczym okresem i dawały mi satysfakcję zawodową. Do zobaczenia na „kulinarnym” szlaku z wyrazami szacunku Marzena Królikowska

więcej