Jadłospis (filia)

20 - 24 marzec

Poniedziałek

I śniadanie

Chleb pszenny, żytni, masło, sałata zielona, kiełbasa szynkowa, rzodkiewka, herbata czarna, woda n/g.

/1,3,7/

Kcal: 220 Białko: 15 Tłuszcze: 13 Węglowodany: 30

Obiad

I – Moczybródka z kaszą manną i kiełbasą, jarzyny, zielona pietruszka, koper, majeranek.
II – Kotlet z jajka, ziemniaki, mizeria z ogórka zielonego z jogurtem naturalnym, kompot wieloowocowy.
D – Filet z indyka panierowany.
/1,3,9/
Kcal: 580 Białko: 17 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 85

Podwieczorek

Melon, biszkopty, woda n/g.
D – Wafle tortowe.

/1,3,7/

Kcal: 110 Białko: 2 Tłuszcze: 1 Węglowodany: 20

Wtorek

I śniadanie

Chleb pszenny, słonecznikowy, masło, twarożek biały z tartą marchwią, herbata z cytryną, woda n/g.
II – Ogórek kiszony.
D – Kanapka z masłem, dżem jagodowy, ogórek zielony.
/1,3,7/
Kcal: 230 Białko: 18 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 35

Obiad

I – Grochówka z ziemniakami i wędzonką, jarzyny, zielona pietruszka, koper, majeranek.
II – Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, filetem z kurczaka i sosem 4 – sery, kompot wieloowocowy.
D – Ziemniaczanka z jarzynami.
/1,3,7/
Kcal: 630 Białko: 18 Tłuszcze: 17 Węglowodany: 93

Podwieczorek

Mandarynka, delicje, woda n/g.
D – Wafle gofrowe z brzoskwinią.

/1,3,7/

Kcal: 100 Białko: 3 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 25

Środa

I śniadanie

Baton z masłem, pasztet drobiowy z zieloną cebulką, herbata miętowa, woda n/g.
D – Kanapka z masłem, polędwica sopocka.

/1,3,7/

Kcal: 220 Białko: 16 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 36

Obiad

I – Zupa neapolitańska z makaronem drobnym i żółtym serem, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II- Filet z kurczaka panierowany, purre ziemniaczane, surówka z kapusty pekińskiej (kukurydza konserwowa, pomidor, ogórek zielony, jogurt naturalny), kompot wieloowocowy.

/1,3,7/
Kcal: 610 Białko: 17 Tłuszcze: 16 Węglowodany: 91

Podwieczorek

Banan, woda n/g.
D – Kiwi.

/1,3,7/

Kcal: 107 Białko: 1 Tłuszcze: 0 Węglowodany: 27

Czwartek

I śniadanie

Chleb pszenny, żytni, masło, kiełbaski na gorąco, herbata rumiankowa, woda n/g.
II – Pomidor.
D – Rzodkiewka.

/1,3,7/
Kcal: 330 Białko: 18 Tłuszcze: 16 Węglowodany: 42

Obiad

I – Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze drobiowym, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Racuchy z jabłkiem i cukrem pudrem, kompot wieloowocowy.
D – Zupa brokułowa z ziemniakami, racuchy na wodzie z cukrem pudrem.
/1,3,7/
Kcal: 580 Białko: 15 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 88

Podwieczorek

Jogurt kremowy z owocami, woda n/g.
D – Mus jagodowy.

/1,3,7/
Kcal: 90 Białko: 5 Tłuszcze: 1 Węglowodany: 9

Piątek

I śniadanie

Weka z masłem, filet z makreli w sosie pomidorowym, herbata czarna, woda n/g.
II – Aktimel.
D – Kanapka z masłem, kiełbasa żywiecka, jogurt Vege.
/1,3,7/
Kcal: 350 Białko: 20 Tłuszcze: 16 Węglowodany: 38

Obiad

I – Krem z białych warzyw, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Pałka z kurczaka pieczona, ziemniaki, buraki zasmażane, kompot wieloowocowy.
D – Marchew tarta.
/1,3,7/
Kcal: 600 Białko: 17 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 87

Podwieczorek

Gruszka, wafle ryżowe, woda n/g.

/1,3,7/

Kcal: 80 Białko: 2 Tłuszcze: 1 Węglowodany: 14

Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.