25 - 29 wrzesień
Poniedziałek
I śniadanie
Chleb pszenny, żytni, masło, schab wiśniowy, ogórek zielony, herbata czarna, woda n/g.
/1,3,7/
Kcal: 220 Białko: 11 Tłuszcze: 9 Węglowodany: 30
Obiad
I – Zalewajka z ziemniakami i kiełbasą, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Pierogi z białym serem, masłem i cukrem trzcinowym, kompot wieloowocowy.
D – Pierogi z gruszką.
/1,3,9/
Kcal: 580 Białko: 18 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 91
Podwieczorek
Banan, słomka ptysiowa. woda n/g.
/1,3,7/
Kcal: 120 Białko: 7 Tłuszcze: 0 Węglowodany: 27
Wtorek
I śniadanie
Mleko z płatkami kukurydzianymi. Baton z masłem, miód, herbata lipowa, woda n/g.
II – Papryka czerwona. Żłobek – Sok warzywno- owocowy.
D – Mleko kokosowe z płatkami kukurydzianymi. Kanapka z masłem, wędlina drobiowa.
/1,3,7/
Kcal: 340 Białko: 18 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 45
Obiad
I – Krupnik z kaszą jęczmienną, jarzyny, zielona pietruszka, koper.
II – Ziemniaki, kotlet schabowy panierowany, marchew duszona z groszkiem, kompot wieloowocowy.
D – Zupa jarzynowa z ziemniakami.
/1,3,7/
Kcal: 610 Białko: 17 Tłuszcze: 17 Węglowodany: 90
Podwieczorek
Arbuz, chrupki kukurydziane. woda n/g.
/1,3,7/
Kcal: 100 Białko: 1 Tłuszcze: 1 Węglowodany: 15
Środa
I śniadanie
Chleb pszenny, żytni, słonecznikowy, masło, kiełbasa krakowska, jajko na twardo, pomidor, herbata czarna z cytryną, woda n/g.
II – Jabłko.
D – Kanapka z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek zielony.
/1,3,7/
Kcal: 300 Białko: 13 Tłuszcze: 12 Węglowodany: 36
Obiad
I – Barszcz czerwony z ziemniakami, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, filetem z kurczaka i sosem 4 – sery, kompot wieloowocowy.
/1,3,7/
Kcal: 620 Białko: 17 Tłuszcze: 16 Węglowodany: 90
Podwieczorek
Aktimel owocowy, krakersy, woda n/g.
D – Jogurt Vege, wafle orkiszowe.
/1,3,7/
Kcal: 120 Białko: 5 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 15
Czwartek
I śniadanie
Chleb pszenny, żytni, słonecznikowy, masło, kiełbasa z patelni, herbata czarna, woda n/g.
Żłobek – Kiełbaski na gorąco.
II – Ogórek zielony.
/1,3,7/
Kcal: 330 Białko: 15 Tłuszcze: 16 Węglowodany: 35
Obiad
I – Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Ziemniaki, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, kompot wieloowocowy.
/1,3,7/
Kcal: 600 Białko: 17 Tłuszcze: 17 Węglowodany: 89
Podwieczorek
Serek waniliowy z owocami, woda n/g.
D – Galaretka owocowa.
/1,3,7/
Kcal: 120 Białko: 4 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 12
Piątek
I śniadanie
Chleb, pszenny, żytni, słonecznikowy, masło, sałata zielona, kiełbasa głogowska, herbata rumiankowa, woda n/g.
II – Brzoskwinia.
/1,3,7/
Kcal: 300 Białko: 8 Tłuszcze: 9 Węglowodany: 36
Obiad
I – Zupa pomidorowa z makaronem nitki, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Kasza jęczmienna z gulaszem mięsnym, ogórek kiszony, kompot wieloowocowy.
D – Zupa kalafiorowa z makaronem drobnym.
/1,3,7/
Kcal: 620 Białko: 16 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 89
Podwieczorek
Budyń waniliowy z sokiem malinowym.
D – Budyń na mleku kokosowym.
/1,3,7/
Kcal: 120 Białko: 9 Tłuszcze: 4 Węglowodany: 13
Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta
Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.