Jadłospis (filia)

19 - 23 luty

Poniedziałek

I śniadanie

Chleb pszenny, żytni, masło, szynka wiejska, ogórek kiszony, herbata rumiankowa, woda n/g.

/1,3,7/

Kcal: 220 Białko: 12 Tłuszcze: 11 Węglowodany: 30

Obiad

I – Zupa ziemniaczana na wędzonce, jarzyny, zielona pietruszka, koper, majeranek.
II – Ryż z piersią z kurczaka w sosie curry i śmietaną, warzywa z wody (kalafior, fasola zielona, mini marchew), kompot wieloowocowy.
/1,3,9/
Kcal: 580 Białko: 16 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 89

Podwieczorek

Pomarańcza, biszkopty – kocie języczki, woda n/g.
D – Brzoskwinia, wafle tortowe.

/1,3,7/

Kcal: 120 Białko: 7 Tłuszcze: 0 Węglowodany: 20

Wtorek

I śniadanie

Pomarańcza, biszkopty – kocie języczki, woda n/g.
D – Brzoskwinia, wafle tortowe.

/1,3,7/

Kcal: 120 Białko: 7 Tłuszcze: 0 Węglowodany: 20

Obiad

I – Zalewajka z ziemniakami i wędzonką, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Naleśniki z białym serem i musem truskawkowym, kompot wieloowocowy.
D – Naleśniki na mleku kokosowym z dżemem malinowym.
/1,3,7/
Kcal: 580 Białko: 18 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 92

Podwieczorek

Banan, woda n/g.

/1,3,7/

Kcal: 107 Białko: 1 Tłuszcze: 0 Węglowodany: 27

Środa

I śniadanie

Chleb pszenny, żytni, masło, pasta jajeczna z zieloną cebulką, herbata z cytryną, woda n/g.
D – Pasta mięsna.
/1,3,7/
Kcal: 300 Białko: 15 Tłuszcze: 11 Węglowodany: 29

Obiad

I – Krem z zielonego groszku, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II- Ziemniaki, kotlet schabowy panierowany, kapusta duszona z koprem, kompot wieloowocowy.
/1,3,7/
Kcal: 620 Białko: 17 Tłuszcze: 13 Węglowodany: 90

Podwieczorek

Galaretka owocowa z bitą śmietaną i gorzką czekoladą, woda n/g.

/1,3,7/

Kcal: 120 Białko: 3 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 15

Czwartek

I śniadanie

Weka z masłem, szynka biała, pomidor, herbata lipowa, woda n/g.
II – Nektar wiśniowy.

/1,3,7/
Kcal: 280 Białko: 15 Tłuszcze: 13 Węglowodany: 40

Obiad

I – Zupa szczawiowa z jajkiem i ryżem, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.
II – Pyzy z mięsem (wyrób własny) okraszone cebulką, kompot wieloowocowy.

/1,3,7/

Kcal: 600 Białko: 17 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 90

Podwieczorek

Deser mleczny Bakuś, woda n/g.
D – Serek Vege.

/1,3,7/
Kcal: 120 Białko: 4 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 10

Piątek

I śniadanie

Płatki owsiane na mleku. Chleb pszenny, żytni, masło, miód, herbata czarna, woda n/g.
II – Papryka czerwona.

/1,3,7/
Kcal: 350 Białko: 12 Tłuszcze: 13 Węglowodany: 38

Obiad

I – Moczybródka z ziemniakami na boczku, jarzyny, zielona pietruszka, koper, majeranek.
II – Spagetti z mięsem mielonym i sosem bolońskim, kompot wieloowocowy.
D – Spagetti z mięsem mielonym w sosie własnym.
/1,3,7/
Kcal: 620 Białko: 17 Tłuszcze: 15 Węglowodany: 91

Podwieczorek

Kiwi, krakersy, woda n/g.
D – Gruszka.

/1,3,7/

Kcal: 100 Białko: 4 Tłuszcze: 3 Węglowodany: 10

Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.