Jadłospis

8 - 12 kwietnia

Poniedziałek

I śniadanie

Płatki ryżowe na mleku /N,G/ 180/g, pieczywo mieszane/G/25g/z masłem roślinnym /N/ 3g/ wędlina drobiowa/20g/Se,G,So/,sałata zielona/ 5g/, herbata owocowa/200 ml/,diety- bm- napój roślinny, bg- pieczywo bg, dw- sojowa wędlina

II śniadanie

melon /70g/

Obiad

Kapuśniak z ziemniaczkami i pietruszką zieloną * /Se,Go/250g/, ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem/G/130g/ woda/200ml/

Podwieczorek

Kajzerka z twarożkiem wiśniowym /40g/G,N/, d bm – z dżemem wiśniowym

Wtorek

I śniadanie

pancakes z dżemem ,kakao na mleku /N,G/200ml/,diety-bm-napój roślinny

II śniadanie

papryka czerwona 70g

Obiad

Zupa szczawiowa z ryżem i lubczykiem*250ml /N,G,Go,Se,J/, pulpety w sosie pieczeniowym / 80g/ G,J,Se/,ogórek kiszony/50g/, ziemniaki /60g/, kompot owocowy 200ml, diety-bm-zupa bn

Podwieczorek

Babeczka z serkiem homogenizowanym z truskawką/60g/N,.J,G/, d bm- babeczka z owocami/G/

Środa

I śniadanie

pieczywo mieszane/G/S/25g/ z masłem/N/3g/,polędwica sopocka /20g/Se,G,So/, rzodkiewka /10g/,herbata miętowa /200ml/

II śniadanie

gruszka /70g/

Obiad

Zupa wiosenna jarzynowa z pietruszką zieloną*/ 250ml/G,Se,Go/, spaghetti bolognese /130g/G,Se,J,N/, kompot /200ml/

Podwieczorek

Kaszkowiec / z musem owocowym/80g/N,G/, d-bm- na napoju roślinnym

Czwartek

I śniadanie

Pieczywo mieszane /G/30g/, z masłem roślinnym /N/3g/, pasta z sera żółtego i szczypiorku/20g/G,Se,J/, kawa zbożowa z mlekiem /G/N/200ml/,diety-bm- napój roślinny, wędlina

II śniadanie

ogórek kiszony /80g/

Obiad

Zupa pomidorowo – paprykowa z kaszą jaglaną i bazylią*/Se,G/250g/, mięso z uda kurczaka/Se,J,G, Go/50g/, ziemniaki /60g/, marchewka z jabłkiem /50g/,woda /200ml/

Podwieczorek

Sok jabłkowy /150ml/, herbatniki /10g/G,.N/

Piątek

I śniadanie

Pieczywo mieszane/G/S/30g/ z masłem/N/3g/, /20g/N/, jajecznica ze szczypiorkiem, kawa Inka/200ml/G,N/,diety- bg-pieczywo bg,bm- wędlina

II śniadanie

jabłko / 70g/

Obiad

Zupa serowa z makaronem i koperkiem*/ 250ml/ Se,Go,G,N/, ryba ” po grecku”/50g/G,J,R,Se/, ziemniaki /60g/, kompot owocowy /200ml/, bm- zupa bm

Podwieczorek

Francuz z powidłami śliwkowymi /40g/G,N/

Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.