11 - 15 marzec
Poniedziałek
I śniadanie
Płatki jaglane na mleku /N,G/ 150/g, pieczywo mieszane/G/20g/z masłem roślinnym /N/ 3g/ wędlina drobiowa/20g/Se,G,So/,sałata zielona/ 5g/ , rzodkiewka /15g/, herbata owocowa/200 ml/,diety- bm- napój roślinny, bg- pieczywo bg, dw- sojowa wędlina
II śniadanie
Owoc sezonowy /70g/
Obiad
Zupa pomidorowa z ryżem i pietruszką zieloną * /Se,Go,N/250g/, makaron z brzoskwiniowym serkiem/G,N/120g/ woda/200ml/,diety- bm-zupa, makaron z mięsem, bg- makaron bg
Podwieczorek
Sok jabłkowy/130ml/, herbatniki/G/10g/,bg- ciastko bg
Wtorek
I śniadanie
Chałka drożdżowa/G/S/30g/ z masłem/N/3g/z dżemem truskawkowym/N/20g/,kakao na mleku /N,G/200ml/,diety-bm-napój roślinny,bg- pieczywo bg
II śniadanie
Owoc sezonowy 70g
Obiad
Zupa kalafiorowa z makaronem i lubczykiem*250ml /N,G,Go,Se/, potrawka drobiowa / 60g/ G,J,Se/,ogórek kiszony/40g/, ziemniaki /60g/, kompot owocowy 200ml,diety-bm-zupa bn,bg- makaron bg,wege-gulasz warzywny
Podwieczorek
Sernik na zimno z rodzynkami/70g/N,G/,diety- bm-galaretka z rodzynkami
Środa
I śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku/N,S,O/150g/,pieczywo mieszane/G/S/20g/ z masłem/N/3g/,polędwica sopocka /20g/Se,G,So/, ogórek zielony/5g/,herbata miętowa /200ml/, diety- bm-napój roślinny,bg- pieczywo bg ,wege- plastry tofu
II śniadanie
II Śniadanie: Owoc sezonowy /70g/
Obiad
Obiad: Zupa barszczykowa z ziemniakami i pietruszką zieloną*/ 250ml/N,G,Se,Go/, pierogi ruskie /130g/G,Se/, kompot /200ml/,diety- bm-zupa bn,pierogi z mięsem,bg- pierog bg
Podwieczorek
Podwieczorek : Sałatka owocowa /70g/, biszkopty/G/,diety-bg- ciasteczko bg
Czwartek
I śniadanie
Kaszka kukurydziana na mleku/N,S,O/150g/,pieczywo mieszane/G/S/20g/ z masłem/N/3g/,polędwica sopocka /20g/Se,G,So/, ogórek zielony/5g/,herbata miętowa /200ml/, diety- bm-napój roślinny,bg- pieczywo bg ,wege- plastry tofu
II śniadanie
Owoc sezonowy /70g/
Obiad
Krupnik ryżowy z lubczykiem*/Se,Go/250g/, kąski drobiowe w kukurydzianej panierce/Se,J,G, Go/40g/, ziemniaki /50g/, marchewka z jabłkiem /40g/N/,woda /200ml/, diety- bg-panierka bg, wege- kotlet z ciecierzycy
Podwieczorek
Koktajl mleczny bananowy/130ml/N/,wafelki/G/,diety-bm-napój roślinny, dg-ciasteczko bg
Piątek
I śniadanie
Pieczywo mieszane/G/S/25g/ z masłem roślinnym /N/3g/,pasta z twarogu, ryby i warzyw /15g/N,R,Se/, ogórek kiszony /15g/ , herbata rumiankowa /200ml/d bm- pasta z ryby i wa-rzyw/R/se/
II śniadanie
ogórek zielony /70g/
Obiad
Bulion z makaronem /Se,G,Go/*250g/, placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną
Podwieczorek
ciasteczka owsiane
Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta
Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.