22 -26 kwietnia
Poniedziałek
I śniadanie
Płatki ryżowe na mleku /N,G/ 180/g, pieczywo mieszane/G/25g/z masłem roślinnym /N/ 3g/ wędlina drobiowa/20g/Se,G,So/,sałata zielona/ 5g/, herbata owocowa/200 ml/,diety- bm- napój roślinny
II śniadanie
papryka /70g/
Obiad
Kapuśniak z ziemniaczkami i pietruszką zieloną * /Se,Go/250g/, ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem/G/130g/ woda/200ml/
Podwieczorek
ciasteczka maślane
Wtorek
I śniadanie
Chałka drożdżowa/G/S/30g/ z masłem/N/3g/z dżemem truskawkowym/N/20g/,kakao na mleku /N,G/200ml/,diety-bm-napój roślinny, francuz
II śniadanie
melon 70g
Obiad
Zupa szczawiowa z ryżem i lubczykiem*250ml /N,G,Go,Se,J/, gulasz / 80g/ G,J,Se/,ogórek kiszony/50g/, kasza jęczmienna /60g/, kompot owocowy 200ml, diety-bm-zupa bn,
Podwieczorek
Ciasto marchewkowe
Środa
I śniadanie
pieczywo mieszane/G/S/25g/z masłem/N/3g/,pasta jajeczna ze szczypiorkiem /20g/Se,G,So/,herbata miętowa /200ml/, diety- bm-wędlina
II śniadanie
gruszka /70g/
Obiad
Zupa wiosenna jarzynowa z pietruszką zieloną*/ 250ml/G,Se,N, Go/, spaghetti bolognese /130g/G,Se,J,N/, kompot /200ml/
Podwieczorek
kisiel owocowy
Czwartek
I śniadanie
Pieczywo mieszane /G/30g/, z masłem roślinnym /N/3g/, ser żółty, ogórek zielony/15g/ , kawa zbożowa z mlekiem /G/N/200ml/,diety- bm- wędlina, napój roślinny
II śniadanie
Banan /80g/
Obiad
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem*/Se,G/250g/, racuchy drożdżowe/G/,woda /200ml/, diety-bm- racuchy b/m
Podwieczorek
Sok burak jabłko
Piątek
I śniadanie
Pieczywo mieszane/G/S/30g/ z masłem/N/3g/, /20g/N/, pasta rybna z warzywami / herbata miętowa/200ml/G,N/,diety- bm-wędlina
II śniadanie
Ogórek zielony / 70g/
Obiad
Bulion z makaronem/ 250ml/ Se,Go,G,N/, gołąbki bez zawijania/ ziemniaczki/ marchewka z jabłkiem
Podwieczorek
Koktajl bananowy, d-bm koktajl na mleku roślinnym
Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam, So-soja
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta
Alergeny występujące w posiłkach;
1.Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne
6. Soja i pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje
9. Seler i produkty pochodne
10.Sezam i produkty pochodne
11. Dwutlenek siarki
12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze
szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic
miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane
z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie
będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie,
pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka,
curry, cukier waniliowy, cynamon.