Rzecznik jedzenia

KALENDARZ ZDROWIA MAJ – MIÓD

MIÓD Doceniany od pokoleń dzięki właściwościom zdrowotnym, uważany jest za naturalny antybiotyk. Oprócz działania wzmacniającego i oczyszczającego ma wiele innych wskazań. Wykorzystuje się go w leczeniu chorób układu pokarmowego i krążenia. Od kiedy można dziecku podawać miód? Za czasów naszych babć miód podawano już kilkumiesięcznym maluchom. Obecnie specjaliści zalecają, żeby nie proponować go dzieciom przed […]

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „Moja sadzonka pomidora”

Dziękujemy za dostarczone sadzonki i dziękujemy wszystkim ogrodnikom! Zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach! 🙂

KALENDARZ ZDROWIA KWIECIEŃ

Pomidory – kalorie, wartości odżywcze

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „Wielkanocna serwetka”

Dziękujemy za dostarczone prace i gratulujemy wszystkim uczestnikom!

KALENDARZ ZDROWIA MARZEC

Co powinniśmy wiedzieć o jajkach… Jajka to popularny składnik diety. Warto z nich korzystać, ponieważ zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza. Wyciągają z anemii, odżywiają słaby organizm, wpływają na kondycję mózgu. Wszystko dzięki zawartej w żółtku jaja cholinie, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki w organizmie.

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „Z jakich roślin możemy pozyskać olej?”

Dziękujemy za dostarczone prace i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach! 🙂

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „Pomysły na zwiększenie spożycia warzyw i owoców zimą”

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „Pomysły na zwiększenie spożycia warzyw i owoców zimą” Dziękujemy za dostarczone prace i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach! 🙂

KALENDARZ ZDROWIA LUTY + KONKURS

Tłuszcze powinny stanowić uzupełnienie codziennej diety   Dlaczego tłuszcze są ważne w codziennej diecie? – zwiększają wchłanianie witamin A, D, E, K – są niezbędne do syntezy niektórych hormonów – stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii (1g to 9 kcal) – są nośnikiem smaku – zwiększają smakowitość potraw   KONKURS Z jakich roślin możemy pozyskać olej? […]

KALENDARZ ZDROWIA STYCZEŃ

Zimą kalendarz sezonowych warzyw i owoców nie jest zbyt obfity. Nie mamy dostępu do smacznych polskich pomidorów, soczystych truskawek czy chrupiących rzodkiewek. Jak zatem zrealizować zalecenia, w których mowa, aby każdego dnia warzywa i owoce stanowiły podstawę diety i wypełniały połowę talerza? Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek: Doceńcie całoroczne warzywa i owoce. Korzystajcie z warzyw korzeniowych […]

ZAKOŃCZYLIŚMY KONKURS „POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE KOLOROWYCH PAPRYK”

Zachęcamy do obejrzenia zdjęć prac w zakładce RZECZNIK JEDZENIA