Rośliny strączkowe to źródło wielu wartości odżywczych oraz błonnika. Które strączki warto włączyć do diety malca- – podpowiadamy 🙂
Fasola
Najpopularniejszymi rodzajami fasoli są: jaś, perłowa, biała, kidney, czarna, mung oraz trzykolorowa. Szczególną uwagę warto zwrócić zwłaszcza na fasolę jaś, która jako jedna z nielicznych ma właściwości alkalizujące, czyli neutralizujące nadmierną ilość kwasów w organizmie. Jednakże, można ją podawać maluchowi, dopiero po drugich urodzinach.
Groch
Dla dzieci najlepszy będzie łuskany. Można go wykorzystać do zup, sałatek, farszu do pierogów oraz do przygotowania kotlecików, past i sosów. Jest bogatym źródłem białka, prowitaminy A, witaminy C, witaminy z grupy B a także żelaza, potasu, siarki i fosforu. Do diety można go wprowadzić, gdy maluch skończy 2 lata.
Groszek
Te drobne zielone kuleczki są bogatym źródłem witaminy E, B1, C, prowitaminy A, a także fosforu i potasu. Działają moczopędnie. Można go podawać maluchom od 9. miesiąca życia.
Fasolka szparagowa
Ta roślinka zawiera wiele cennego magnezu, żelaza, cynku, fosforu a także witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ma kilka odmian a najbardziej popularną jest zielona, żółta oraz mamut. Można ją podawać maluchowi, jako dodatek do obiadu już od 9. miesiąca życia
Ciecierzyca
To odmiana grochu o lekko orzechowym smaku i kremowej konsystencji. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, gdyż stanowi bogate źródło żelaza – najwięcej ze wszystkich roślin strączkowych. Dodatkowo, zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz wapń i potas. Można ją podawać dzieciom, które skończyły już 2 lata.
Soczewica
Do najbardziej popularnych należy zielona, brązowa i czerwona
Czerwona jest najdelikatniejsza, więc wystarczy ją dodać do gotującej się zupy lub sosu a kuleczki rozpuszczą się. Zieloną soczewicę warto już namoczyć-sprawi to, że będzie lekkostrawna. Odmiana brązowa jest najtwardsza, dzięki czemu nie rozpada się w gotującej się wodzie. Soczewicę można podawać dziecku, które skończyło 2 latka.
Bób
Posiada on w sobie wiele zdrowia: zawiera magnez, żelazo, fosfor, wapń, karoteny a także witaminę C oraz witaminę z grupy B. Można też wykorzystać go do formowania kotlecików lub jako farsz do pierogów. Świetnie nadaje się również jako dodatek do drugiego dania, pod postacią puree.