Archive for Term: Obrazek

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More

II ETAP KONKURSU „MAMO, TATO WOLĘ WODĘ!”

II ETAP KONKURSU „MAMO, TATO WOLĘ WODĘ!” QUIZ Ile dziennie wody powinien wypijać dorosły człowiek ? Co należy zrobić z wodą z kranu przed podaniem jej dziecku? Czy materiał PET jest szkodliwy dla zdrowia? Zapraszamy do udziały w II etapie konkursu „Mamo, tato wolę wodę!” Rozwiąż quiz a...

Read More

Rozstrzygnięcie konkursu „Wielkanocna pisanka”

Konkurs „Wielkanocna Pisanka” rozstrzygnięty. Bardzo dziękujemy za wszystkie dostarczone prace. Wykonane prace prezentowały się dużą pomysłowością. Wyniki I miejsce Zuzanna K. gr. Kotki” II miejsce Marysia H. gr. „Żabki” III miejsce Hania T. gr. ” Misie” Za udział Miłosz T gr. „Kotki” Maja G. gr. „Kotki” Dominik G. gr....

Read More

Faszerowane wiosenne jajka

Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź i obierz.    Jajka przekrój na pół, delikatnie wyjmij żółtka, które przełóż do miseczki.    Dodaj drobno posiekaną szynkę, posiekaną rzeżuchę oraz majonez, wymieszaj. Przepraw do smaku solą i pieprzem. Gotową masę przełóż do łódeczek z białek.   Udekoruj rzeżuchą. Photo by Tengyart on...

Read More

Rzeżucha to coś więcej niż tylko ozdoba Wielkanocna

Lecznicze walory rzeżuchy docenia medycyna ludowa. Jej kiełki stosowano jako lek na pasożyty jelit i owrzodzenia skóry, znano też jej działanie dezynfekujące na jamę ustną oraz pobudzające trawienie i apetyt. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego jodu, więc powinni polubić ją osoby z niedoczynnością tarczycy. Ma też sporo witaminy C, witamin...

Read More
Skip to content