Pasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw. Gorąco polecam

  • 10 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka masła
  • 2 surowe jajka
  • mały pęczek koperku (posiekany = 4 czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 płaskie łyżki rzadkiej śmietany
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • duża szczypta ostrej papryki
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić pasztet z jajek z koperkiem?

Na małej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula będzie szklista, lekko rumiana. Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Surowe jajka rozdzielić – białka wbić do większej, czystej miski, dodać szczyptę soli i odstawić, a surowe żółtka dodać do startych jajek na twardo. Do startych jajek dodać posiekany koperek, łyżeczkę musztardy, śmietanę, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Masę jajeczną przełożyć do keksówki (11x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z jajek wstawić do piekarnika na około 40-45 minut. Po tym czasie pasztet zostawić w piekarniku, aby nieco przestygł, po czym chwytając za papier ostrożnie wyjąć go z keksówki i przełożyć na deskę do całkowitego wystudzenia.

About Author

Related posts

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More

Rozstrzygnięcie konkursu „Mój instrument muzyczny”

Drodzy rodzice! Dziękujemy za udział w konkursie, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Prace były różnorodne i bardzo pomysłowe. Nasi laureaci otrzymali dyplomy i nagrody. Lista nagrodzonych prac: 1 miejsce – Wiktor W. (MISIE) 2 miejsce – Antoni M. (ŻABKI) 3 miejsce – Zuza K. (ŻABKI) Wyróżnienia otrzymali: Jaś...

Read More
Skip to content