Oto kilka wskazówek:

– Skórka arbuza nie powinna mieć żadnych ubytków i wgnieceń, powinna za to być jędrna i nie zapadać się po naciśnięciu palcem.

Warto zwrócić także uwagę, aby prążki były regularnie rozmieszczone  o odpowiednim kontraście, a sama skórka ciemnozielona.

Czasem na powierzchni skórki występują charakterystyczne brązowe „pajęczynki” i to akurat dobry znak- taki arbuz z pewnością będzie słodki.

Gdy kupujemy arbuza w całości zwróćmy uwagę na:

Rozmiar i ciężar- zwykle najmniejsze arbuzy nie są dojrzałe w środku, dlatego wybierajmy owoce średniej wielkości, dodatkowo zważmy owoc  w dłoniach, jeśli jest dość ciężki to znak, że jest soczysty, a zatem przez nas pożądany!

Kształt- jednolity i regularny kształt arbuza świadczy o dobrych warunkach klimatycznych w jakich przebywał, o odpowiedniej ilości słońca i wody.

 Ogonek- suchy ogonek świadczy o tym, że arbuz jest dojrzały, natomiast zielony oznacza, że został zerwany przedwcześnie przez co jego smak może zawieść.

Ostukaj owoc- jest to dość modny sposób na sprawdzenie stopnia dojrzałości arbuza. Gdy uderzymy w powierzchnię arbuza ręką powinien wydać charakterystyczny głuchy dźwięk, podobny do odgłosu bębenka. Jest to znak,   że trafiliśmy na dojrzały okaz.

 Obejrzyj spód– miejsce w którym arbuz spoczywał na ziemi przed zbiorem będzie jaśniejsze od reszty owocu, jeśli jest ono żółte lub pomarańczowe          to świetnie! Ponieważ oznacza to, że arbuz leżakował wystarczająco długo       by dojrzeć i nabrać słodyczy. Jeśli plama jest biała lub zielona, odłóż go na miejsce, to nie będzie dobry wybór.

Ważne: Najlepiej kupować arbuza w całości, jeśli jednak decydujesz się na zakup kawałka zwróć uwagę, czy miąższ nie jest suchy i za jasny.               Pestki powinny być czarne. Całe owoce przechowuj w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

 

 

 

 

 

About Author

Related posts

Dziękuję za zainteresowanie „Rzecznikiem jedzenia” i za udział w organizowanych przeze mnie konkursach oraz za dobre słowo.

Przechodząc na emeryturę zostawiam zakładkę w dobrych rękach. Mam nadzieję, że informacje, które Państwu przekazałam były przydatne w żywieniu Waszych rodzin. Wspólnie spędzone lata były dla mnie twórczym okresem i dawały mi satysfakcję zawodową. Do zobaczenia na „kulinarnym” szlaku z wyrazami szacunku Marzena Królikowska

więcej

Zakończyliśmy konkurs „Karmnik z butelki”

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za wykonanie karmników! Nasze osiedlowe ptaszki zadomowiły się już w swoich nowych domkach, które zawisły na drzewach przed żłobkiem 🙂 Mimo zakończenia konkursu zachęcamy do przynoszenia ziaren dla ptaszków aby uzupełniać karmniki jesienią i zimą.

więcej

KONKURS „KARMIK Z BUTELKI”

KONKURS „KARMNIK Z BUTELKI” Drodzy Rodzice i Dzieci! Segregowanie śmieci to nasz obowiązek a może stać się przyjemnością. Dlatego serdecznie zachęcamy wszystkie dzieci i ich Rodziców do zbudowania karmnika z recykligu. Do wykonania karmnika wystarczy kawałek sznurka i plastikowa butelka i Wasza inwencja twórcza Orginalne karmniki zawisną na drzewach...

więcej