Oto kilka wskazówek:
– Skórka arbuza nie powinna mieć żadnych ubytków i wgnieceń, powinna za to być jędrna i nie zapadać się po naciśnięciu palcem.
Warto zwrócić także uwagę, aby prążki były regularnie rozmieszczone o odpowiednim kontraście, a sama skórka ciemnozielona.
Czasem na powierzchni skórki występują charakterystyczne brązowe „pajęczynki” i to akurat dobry znak- taki arbuz z pewnością będzie słodki.
Gdy kupujemy arbuza w całości zwróćmy uwagę na:
– Rozmiar i ciężar- zwykle najmniejsze arbuzy nie są dojrzałe w środku, dlatego wybierajmy owoce średniej wielkości, dodatkowo zważmy owoc w dłoniach, jeśli jest dość ciężki to znak, że jest soczysty, a zatem przez nas pożądany!
– Kształt- jednolity i regularny kształt arbuza świadczy o dobrych warunkach klimatycznych w jakich przebywał, o odpowiedniej ilości słońca i wody.
– Ogonek- suchy ogonek świadczy o tym, że arbuz jest dojrzały, natomiast zielony oznacza, że został zerwany przedwcześnie przez co jego smak może zawieść.
– Ostukaj owoc- jest to dość modny sposób na sprawdzenie stopnia dojrzałości arbuza. Gdy uderzymy w powierzchnię arbuza ręką powinien wydać charakterystyczny głuchy dźwięk, podobny do odgłosu bębenka. Jest to znak, że trafiliśmy na dojrzały okaz.
– Obejrzyj spód– miejsce w którym arbuz spoczywał na ziemi przed zbiorem będzie jaśniejsze od reszty owocu, jeśli jest ono żółte lub pomarańczowe to świetnie! Ponieważ oznacza to, że arbuz leżakował wystarczająco długo by dojrzeć i nabrać słodyczy. Jeśli plama jest biała lub zielona, odłóż go na miejsce, to nie będzie dobry wybór.
Ważne: Najlepiej kupować arbuza w całości, jeśli jednak decydujesz się na zakup kawałka zwróć uwagę, czy miąższ nie jest suchy i za jasny. Pestki powinny być czarne. Całe owoce przechowuj w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.