Jadłospis

(08.01.2018 - 12.01.2018)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Sucharek /G/ na mleku/N/, pieczywo mieszane/G/ z masłem /N/ wędliną drobiową rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata żurawinowa d- sucharek z mlekiem ryżowym
II Śniadanie Jogurt naturalny z owocami /N/, d- sałatka owocowa
Obiad Kapuśniak z ziemniakami* /Se/, spaghetti bolognese/G,J/, kompot wieloowocowy
Podwieczorek Sok marchewkowy, ciasteczka owsiane /G,J,O/

WTOREK

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z pastą z tuńczyka i sera twarogowego /R,N/ ogórek kiszony, kawa zbożowa z mlekiem/G,N/, d-herbata malinowa, wędlina
II Śniadanie Jabłko pieczone z rodzynkami, woda z cytryną
Obiad Bulion z makaronem ** /Se,G,J//250g/, filet drobiowy w panierce/G,J/, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi i marchewki, kompot śliwkowy
Podwieczorek Budyń waniliowy z musem truskawkowym /N/, d- budyń na mleku sojowym z musem malinowym

 

ŚRODA

I Śniadanie Kaszka ryżowa mleczna z brzoskwiniami/N/, pieczywo mieszane/G/z masłem/N/
schabem pieczonym pomidorem i cebulką, herbata koperkowa d- ryż
II Śniadanie Mandarynka /bezpestkowa/, woda mineralna
Obiad Zupa krem z buraków z imbirem z grzankami ziołowymi* /Se,N,G/, pulpety mięsno- warzywne/J/ , kasza gryczana ,surówka z jabłka z selerową nutą /Se/, kompot wiśniowy
Podwieczorek Koktajl mleczno- bananowy/N/,rurki kukurydziane /O/,d- banan

CZWARTEK

I Śniadanie Owsianka z morelami i mlekiem/N/, pieczywo mieszane/G/ z pastą jajeczną /J/ ogórkiem
zielonym i cebulką czerwoną, herbata malinowa, d- owsianka z morelami
II Śniadanie Melon
Obiad Zupa jarzynowa z ziemniakami /Se/, ryż zapiekany z jabłkiem i z cynamonem /G,N/, kompot  śliwkowy
Podwieczorek Sernik na zimno /N/ z truskawkami, biszkopty /G,J/, d- kisiel z truskawkami, wafle ryżowe

PIĄTEK

I Śniadanie Zupa pomidorowa z lanym ciastem* /Se,G,J/, kotlet mielony z soli/R,G,J/, ziemniaki, fasolka
szparagowa , kompot gruszkowy
II Śniadanie Sok z marchewki i jabłka
Obiad Zupa pomidorowa z lanym ciastem* /Se,G,J/, kotlet mielony z soli/R,G,J/, ziemniaki, fasolka
szparagowa , kompot gruszkowy
Podwieczorek
Rogalik/G/ z powidłem śliwkowym, jogurt naturalny/N/, d- herbata żurawinowa

(15.01.2018-19.01.2018)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane/G/z masłem /N/serem twarogowym/N/ rzodkiewką i szczypiorkiem, herbata koperkowa
II Śniadanie  Jabłko pieczone z żurawiną
Obiad Barszcz czerwony z ziemniakami*/Se/, łazanki z kapustą i mięsem/G/,kompot gruszkowy
Podwieczorek Koktajl truskawkowy na maślance /N/ herbatniki /G,N,J/, d- koktajl truskawkowy na mleku sojowym, chrupki kukurydziane /O/

WTOREK

I Śniadanie   Owsianka /G/ na mleku/N/ z rodzynkami, pieczywo mieszane/G/masłem/N/, schabem pieczonym ogórkiem zielonym i cebulką czerwoną, herbata miętowa, d- owsianka /G/ z mlekiem ryżowym i rodzynkami
II Śniadanie Banan, woda z cytryną
Obiad Zupa pomidorowa z ryżem*/Se/, naleśniki z serkiem waniliowym/N,G,J/, mus jabłkowy, kompot wiśniowy, d- b/ml naleśniki z mięsem
Podwieczorek Sok z marchewki, ciasteczka korzenne /G/, d- marchew gotowana, wafle ryżowe

ŚRODA

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/ogórkiem kiszonym i papryką czerwoną, winerka cielęca, kawa zbożowa /G/ z mlekiem/N/, d- herbata malinowa
II Śniadanie Sok z  jabłek
Obiad  Zupa krem z groszku zielonego z grzankami*/Se,N,G/,  gulasz drobiowy, kasza gryczana, buraczki z gruszką, kompot truskawkowy
Podwieczorek Kakao/N/,ciasteczka owsiane/G,O/, d- mleko ryżowe, biszkopty/G/

CZWARTEK

I Śniadanie Ryż z morelami na mleku/N/, pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/serem żółtym /N/sałatą zieloną i rzodkiewką, herbata żurawinowa, d- ryż z morelami, wędlina
II Śniadanie  Melon
Obiad Zupa krupnik z kaszy  jaglanej * /Se/, kotlet mielony /J,G/, ziemniaki, surówka z marchewki i rzepy, kompot jabłkowy
Podwieczorek Galaretka z truskawkami, pałki kukurydziane /O/

PIĄTEK

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/z pasztetem pieczonym/G,J/, ogórkiem kiszonym i białą cebulką, kawa Inka z mlekiem/G,N/, d- herbata rumiankowa
II Śniadanie  Mandarynki
Obiad Zupa cytrynowa z ryżem* /Se/, kotlet rybny/R,G/ ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty i jabłka, kompot porzeczkowy
Podwieczorek Wafle tortowe /G/ z powidłem śliwkowym, mleko waniliowe/N/,d- ryżowe mleko

Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba,

d- dieta

*- wszystkie zupy gotowane są na wywarze jarskim

** - zupa na wywarze mięsno -warzywnym

d- dieta

w- woda dostępna jest w ciągu całego pobytu w żłobku