Jadłospis

(21.10-25.10.19)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Kaszka ryżowa z bananem na mleku/N/, pieczywo mieszane/G/z masłem /N/,wędliną drobiową, sałatą zieloną i rzodkiewką , herbata rumiankowa, d- mleko ryżowe
II Śniadanie "Kapusta"
Obiad Zupa grochowa z ziemniakami* /Se/, makaron razowy z twarogiem, rodzynkami
i cynamonem/G,N/, woda z cytryną, d- makaron z wieprzowiną i marchewką
Podwieczorek Kisiel z jabłkiem, biszkopty/G/

WTOREK

I Śniadanie Pieczywo mieszane /G/ z masłem/N/, serem żóltym/N/,winerka cielęca, ogórek kiszony,
kakao/N/, d- mleko ryżowe, wędlina
II Śniadanie Sok z marchewki
Obiad Bulion" z kury" z ryżem*/Se/,kotlecik mielony z" patelni"/G,J/, ziemniaki, buraczki z
jabłkiem , woda z cytryną
Podwieczorek Koktajl mleczny na kefirze z truskawkami/N/, herbatniki/G/, d- mleko ryżowe, truskawki

ŚRODA

I Śniadanie Płatki jaglane na mleku/N/z sezamem,pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/,"jajko na twardo"/J/, pomidor,szczypiorek, herbata koperkowa, d- mleko ryżowe, wędlina
II Śniadanie Mus marchewkowy
Obiad Zupa brokulowa z grzankami*/Se,G/,potrawka drobiowa z warzywami , ryż, kompot
z rabarbaru
Podwieczorek Budyń mleczny z musem malinowym/N/, flipsy, d- kisiel, mleko ryżowe


CZWARTEK

I Śniadanie Pieczywo mieszane /G/, z masłem/N/, szynką wieprzową, ogórek zielony, koperek, kawa
zbożowa z mlekiem /N/,d- mleko ryżowe
II Śniadanie Banan
Obiad Barszcz ukraiński z fasolką */Se /, pierożki z jablkiem na "gorąco" /N,G,J/woda z cytryną
Podwieczorek Ciasteczka owsiane/G/, mleko waniliowe/N/, d- mleko ryżowe

PIĄTEK

I Śniadanie Płatki żytnie na mleku/N,G/,pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, pasztetem pieczonymz" gęsi"/G,J/, papryka czerwona i żółta, herbata miętowa
II Śniadanie Ogórek kiszony
Obiad Krupnik z kaszą jęczmienną*/G,Se/, kotlet mielony z soli/R,J,G/, ziemniaki, marchewka
z groszkiem, kompot wieloowocowy, d- kotlet drobiowy
Podwieczorek
Serek waniliowy z żurawiną/N/, biszkopty/G/, kaszka bezmleczna, mleko ryżowe

(28.10.19-31.10.2019)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek

WTOREK

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek

ŚRODA

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek

CZWARTEK

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek

PIĄTEK

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek


Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, S-sezam
*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
W zapisie jadłospisu ukryty jest wiersz Juliana Tuwima, jaki? Odgadnij i potwierdź odpowiedź u pani dietetyk.
Zapraszamy do zabawy i do zdobywania punktów.