Jadłospis

(17.06-21.06.19)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Kaszka ryżowa na mleku z morelami/N/,pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, szynką z kurczaka, cukinią, papryką czerwoną, herbata rumiankowa, d- ryż, mleko ryżowe
II Śniadanie Sok z jabłek
Obiad Zupa grochowa*/Se/, makaron pełnoziarnisty zapiekany z mięsem i szpinakiem/G,N/,
kompot z porzeczek
Podwieczorek Budyń waniliowy z sosem malinowym /N/,biszkopty/G/, d- budyń na mleku
roślinnym

WTOREK

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, pastą z ciecierzycy i szczypiorku, wędlina, rzodkiewka,
herbata koperkowa
II Śniadanie 0górek zielony
Obiad Zupa grysikowa/G,Se/, gulasz z drobiu, ziemniaki, surówka z buraka i jabłka,
kompot z rabarbaru
Podwieczorek Truskawki z jogurtem naturalnym/N/, rurki kukurydziane, d- kaszka bezmleczna,
truskawki, mleko ryżowe

ŚRODA

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, pasztetem pieczonym, papryka żółta , sałata lodowa, kawa
Inka z mlekiem/G,N/, d- mleko ryżowe
II Śniadanie Ogórek kiszony
Obiad Zupa wiosenna z zielonych warzyw*/Se/, ryż z jabłkiem, cynamonem i rodzynkami,
woda z cytryną
Podwieczorek Chałka z masłem/G,N/i miodem, mleko waniliowe/N/, d- mleko roślinne.


CZWARTEK

I Śniadanie
II Śniadanie
Obiad
Podwieczorek

PIĄTEK

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, pasta z ryby i warzyw/R/, pomidor, bawarka/N/, d-
wędlina, mleko ryżowe
II Śniadanie Sok z marchewki i jabłka
Obiad Zupa szczawiowa zabielana z jajkiem*/Se/, pierogi ruskie/G,N,J/, kompot wieloowocowy,
d-pierogi z mięsem/G/
Podwieczorek
Kisiel żurawinowy z brzoskwiniami, ciasteczka owsiane/G,O/

(24.06.19-28.06.2019)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Kaszka kukurydziana na mleku z marchewką /N/, pieczywo mieszane/G/z masłem /N/wędliną drobiową, sałatą zieloną i rzodkiewką , herbata malinowa, d- kaszka, mleko roślinne
II Śniadanie   Arbuz
Obiad  Zupa zielona krem z grzankami ziołowymi* /Se/, makaron z serem , cynamonem/G,N/i rodzynkami, woda z cytryną, d- makaron z mięsem
Podwieczorek  Kisiel z musem truskawkowym /N/, biszkopty/G/

WTOREK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane /G/ z masłem/N/, pastą z kukurydzy, winerka, ogórek zielony, kakao/N/, d- mleko ryżowe
II Śniadanie  Woda z cytryną i miętą
Obiad  Zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami*/Se/, eskalopki z drobiu w sosie lekko chrzanowym/N/, kasza gryczana, buraczki zasmażane, kompot z gruszek
Podwieczorek  Koktajl „Shreka”/N/, flipsy, d- mleko ryżowe, banan

ŚRODA

I Śniadanie  Płatki owsiane na mleku z sezamem i morelami, pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, serem
żółtym/N/, pomidorem, szczypiorkiem, herbata koperkowa, d- owsianka, mleko ryżowe, wędlina
II Śniadanie  Sok z marchewki
Obiad  Zupa z brokułu z muszelkami /Se,G/, mięsko pieczone z uda kurczaka, ryż, surówka z rzodkiewki z porem, jabłkiem i papryką czerwoną/N/, kompot z wiśni
Podwieczorek  Jogurt grecki z miodem i malinami, wafle tortowe/G/, d- kaszka bezmleczna
z malinami, mleko ryżowe

CZWARTEK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane /G/, z masłem/N/, szynka wieprzowa, pasta z cieciorki, pomidor , kawa zbożowa z mlekiem /G/N/, d- mleko ryżowe
II Śniadanie  Ogórek kiszony
Obiad  Zupa botwinka z jogurtem*/Se/, kluski leniwe/G,J,N/, surówka z selera i marchewki/Se/, woda z cytryną d-kluski jaglane.
Podwieczorek Galaretka z brzoskwiniami, ciasteczka owsiane/G/

PIĄTEK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, jajkiem na twardo/J/, papryką żółtą, sałatą i koperkiem,
bawarka/N/, d- wędlina, mleko ryżowe
II Śniadanie  Gruszka pieczone z kokosem
Obiad  Zupa ogórkowa z ryżem*/Se,N/, kotlet mielony z soli z ziołami/R/, ziemniaczki młode z koperkiem , surówka z kapusty czerwonej i warzyw, woda
Podwieczorek  Rogal/G/ z masłem/N/ i marmoladką z suszonych owoców, maślanka/N/, d- mleko ryżowe


Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba, d- dieta

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
WODA DO PICIA DOSTĘPNA PRZEZ CAŁY DZIEŃ POBYTU DZIECKA W ŻŁOBKU!!!