Jadłospis

(08.04-12.04.19).

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Płatki jaglane i sezam na mleku /N/, pieczywo mieszane /G/ z masłem /N/ z szynką z drobiu, sałatą zieloną i pomidorem, herbata koperkowa, d- mleko ryżowe, płatki jaglane
II Śniadanie Gruszka pieczona z rodzynkami
Obiad Zupa ziemniaczana z papryką*/G,N/, makaron w sosie mięsno-warzywnym/Se/, kompot wieloowocowy
Podwieczorek Mleko waniliowe/N/, ciasteczka owsiane/G/, d- mleko ryżowe

WTOREK

I Śniadanie Pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/ pastą rybną i warzywami/R/, ogórek  kiszony, bawarka/N/, d- wędlina, mleko ryżowe
II Śniadanie Sok z jabłek
Obiad Zupa z zielonego groszku z grzankami*/G,Se,N/, pieczony kotlet z kaszy jęczmiennej  i mięsa/J,G/ w lekkim sosie musztardowym/N/, ziemniaki, buraczki zasmażane, woda z cytryną
Podwieczorek Baba drożdżowa/G,N/, kakao/N/,d- mleko ryżowe

ŚRODA

I Śniadanie Płatki gryczane na mleku z morelami /N/, pieczywo mieszane/G/ z masłem /N/, serem złotym/N/, cebulką czerwoną i cukinią ,  herbata malinowa, d- płatki gryczane na mleku ryżowym, wędlina
II Śniadanie Ogórek zielony
Obiad Bulion z makaronem**/Se,G,J/, filet z kurczaka w ziołach, ziemniaki, marchewka z rzepą, kompot porzeczkowy
Podwieczorek Kisiel żurawinowy z brzoskwiniami, wafle tortowe

CZWARTEK

I Śniadanie Pieczywo mieszane /G/ z masłem/N/, szynką gotowaną, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką, kakao z mlekiem /N/,  d-mleko ryżowe
II Śniadanie Jabłko w cząstkach
Obiad Zupa marchewkowa* z groszkiem ptysiowym/Se/, gulasz warzywny, kotlecik z kaszy gryczanej, surówka z kapusty kiszonej, kompot gruszkowy
Podwieczorek Koktajl malinowy na kufrze/N/, herbatniki/G/, d- mleko ryżowe, maliny

PIĄTEK

I Śniadanie Kasza manna na mleku z cynamonem/G,N/, pieczywo mieszane /G/z masłem/N/, pastą jajeczną ze szczypiorkiem/N/, papryka czerwona, herbata rumiankowa, d-kasza manna z mlekiem ryżowym, wędlina
II Śniadanie Marchewka twarda jak skała
Obiad Zupa pomidorowa z zacierką*/Se,G,J/, kotlet mielony z mintaja/R/,puree ziemniaczane/N/,  brokuł z masłem/N/, kompot truskawkowy
Podwieczorek
Serek homogenizowany z mandarynkami/N/, rurki kukurydziane, d- mleko ryżowe, mandarynki

(15.04.19-19.04.2019)

PONIEDZIAŁEK

I Śniadanie Płatki żytnie na mleku z rodzynkami/G,N/, pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, wędliną drobiową,papryką zieloną i czerwoną, herbata rumiankowa, d- płatki na mleku ryżowym
II Śniadanie  Melon tygrysi
Obiad Zupa ogórkowa z ziemniakami* /Se/, spaghetti bolognese/G /, kompot wiśniowy
Podwieczorek  Serek ziarnisty z truskawkami/N/, biszkopty/G/, d- mus truskawkowy, mleko ryżowe

WTOREK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane/G/z masłem/N/ serem żółtym/N/, rzodkiewką i sałatą zieloną, kawa zbożowa z mlekiem/N,G/, d-mleko roślinne, wędlina
II Śniadanie  Cukinia
Obiad  Zupa z soczewicy*/G,Se/, potrawka z jagularów i warzyw, ryż, kompot gruszkowy
Podwieczorek  Rogalik z masłem/G,N/i powidłem śliwkowym, mleko waniliowe/N/, d- mleko ryżowe

ŚRODA

I Śniadanie  Owsianka na mleku z jabłkiem/N/, pieczywo mieszane/G/ z masłem/N/, szynka z kurczaka, pomidor, szczypiorek, herbata lipowa, d- owsianka na mleku roślinnym
II Śniadanie  Banan, d- jabłko
Obiad  Zupa buraczkowa*/Se/, kaszotto z mięsem z prosiaczka i warzywami/G/, ogórek kiszony,
kompot z wiśni
Podwieczorek  Galaretka mleczna z malinami/N/, wafle/G/,d- galaretka , winogrona, mleko roślinne.

CZWARTEK

I Śniadanie  Pieczywo mieszane /G/z masłem /N/, pasztet pieczony/G,J /z cukinią ,rzodkiewką i cebulą czerwoną,kakao "Puchatek"/N/, d- mleko ryżowe
II Śniadanie  Sok z marchewki
Obiad  Zupa krupnik jaglany*, naleśniki z twarogiem i musem malinowym/G,J,N/, woda z miętą ,
d- naleśniki z mięsem
Podwieczorek Kisiel z winogronami, chrupki kukurydziane/O/5g/

PIĄTEK

I Śniadanie Kaszka ryżowa ze śliwką na mleku/N,G/, pieczywo mieszane /G/, z masłem/N/, pastą z zielonego groszku i suszonego pomidora, papryka żółta, herbata miętowa, d- mleko roślinne
II Śniadanie  Jabłko pieczone z cynamonem
Obiad  Zupa kukurydziana*/G,Se/, kotlet mielony rybny/G,R,J/, ziemniaki, buraczki zasmażane,
woda z miodem
Podwieczorek  Koktajl na kefirze z ogórkiem zielonym/N/, krakersy/G/, d- mleko ryżowe, ogórek zielony


Legenda: J- jaja kurze, G- gluten, Go- gorczyca, N- nabiał, O- orzechy, Se- seler, R- ryba,

d- dieta

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym

RODZICU!!!!
W tekście jadłospisu ukryte są słowa, które charakteryzują pewną bajkę.
Razem z dzieckiem odgadnij tytuł i zgłoś się do pani intendent.