Przejdź do głównej treści

Jadłospis

Skalskiego

10 - 14 luty

Poniedziałek


  • Śniadanie
    8:15
    Pieczywo z masłem, szynka wiejska, kiełki rzodkiewki, bawarka, woda n/g. D – Herbata czarna. /1,6,7/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    I – Zupa szczawiowa z ryżem i jajkiem, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana. II – Kopytka leniwe z cukrem waniliowym i masłem, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9,12/
  • Podwieczorek
    14.00
    Jabłko, ciastka maślane, woda n/g. D – Biszkopty. /1,3,7/
 bilberry

Wtorek


  • Śniadanie
    8:15
    Chleb pszenny, słonecznikowy, masło, pasta z tuńczyka (ser żółty, ogórek konserwowy, jajko), herbata czarna, woda n/g. /1,3,4,7/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    I – Zupa pieczarkowa z makaronem nitki, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana. II – Kotlet schabowy panierowany, ziemniaki, mizeria z ogórka zielonego z jogurtem naturalnym i śmietaną, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9/
  • Podwieczorek
    14.00
    Sok pomarańczowy, rurka waflowa, woda n/g. D – Wafle gofrowe. /1,7/
banana

Środa


  • Śniadanie
    8:15
    Bułka z masłem, dżem truskawkowy, mleko, woda n/g. II – Marchew do chrupania. D – Herbata czarna. /1,7/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    I – Zupa kalafiorowa z ziemniakami, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana. II- Gulasz mięsny, kasza pęczak, sałatka szwedzka, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9,12/
  • Podwieczorek
    14.00
    Jogurt Jogobella z owocami, woda n/g. D – Serek Vege. /7/
strawberry

Czwartek


  • Śniadanie
    8:15
    I – Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, zielona pietruszka, koper, śmietana. II – Łazanki z mięsem, kiełbasą i kiszoną kapustą, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    I – Zupa pomidorowa z makaronem świderki, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana. II – Pyzy z mięsem (wyrób własny), okraszone z wędzonką i cebulą, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9/
  • Podwieczorek
    14.00
    Jogurt naturalny z truskawkami, woda n/g. D – Galaretka owocowa. /1,7/
slice of kiwi

Piątek


  • Śniadanie
    8:15
    Chleb pszenny, słonecznikowy, masło, kiełbaski na gorąco, ketchup, bawarka, woda n/g. II – Napój mleczny owocowy. D – Herbata miętowa, kisiel wiśniowy. /1,3,7/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    I – Zalewajka z ziemniakami i wędzonką, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana. II – Ryż z duszonym jabłkiem i cynamonem, kompot wieloowocowy. /1,3,7,9,12/
  • Podwieczorek
    14.00
    Banan, woda n/g.
slice of carrot

Legenda: J - jaja kurze, G- gluten, Go - gorczyca, N- nabiał, O - orzechy, Se - seler, R- ryba, S - sezam, So - soja

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.