Przejdź do głównej treści

Jadłospis

Skalskiego

16 - 20 czerwca

Poniedziałek


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo z masłem, sałata zielona, szynka wiejska, ogórek zielony, bawarka, woda n/g.

    D – Herbata czarna.

    /1,7/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    I – Zalewajka z ziemniakami i wędzonką, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.

    II – Naleśniki z dżemem truskawkowym, kompot wieloowocowy.

    D – Naleśniki na wodzie.

    /1,3,7,9/

  • Podwieczorek
    14.00

    Jabłko, paluch kukurydziany, woda n/g.

    D – Truskawki

    /1,3/

 bilberry

Wtorek


  • Śniadanie
    8:15

    Baton z masłem, ser żółty, kakao, woda n/g.

    II – Kalarepa do chrupania.

    D – Kanapka z masłem, wędlina drobiowa, herbata miętowa.

    /1,7/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    I – Zupa kalafiorowa z makaronem drobnym, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.

    II – Ziemniaki, bigos z kiszonej kapusty z mięsem i kiełbasą, kompot wieloowocowy.

    /1,3,7,9/

  • Podwieczorek
    14.00

    Truskawki, wafle orkiszowe, woda n/g.

    /1,3/

banana

Środa


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo z masłem, pasztet kremowy, ogórek kiszony, bawarka, woda n/g.

    D – Herbata z cytryną.

    /1,7/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    I – Krem z zielonego groszku, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.

    II- Spaghetti z mięsem mielonym, serem żółtym  i sosem bolońskim, kompot wieloowocowy.

     

    /1,3,7,9,12/

  • Podwieczorek
    14.00

    Serek Bakuś, biszkopty, woda n/g.

    D – Kisiel malinowy, wafle ryżowe.

    /1,7/

strawberry

Czwartek


Piątek


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo z masłem, pasta mięsna, papryka czerwona, herbata lipowa, woda n/g.

     

     

    /1,7/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    I – Zupa ze świeżych pomidorów z ryżem, jarzyny, zielona pietruszka, koper, śmietana.

    II – Placki ziemniaczane z cukrem, kompot wieloowocowy.

    /1,3,7,9/

  • Podwieczorek
    14.00

    Banan, woda n/g.

    /1/

Legenda: J - jaja kurze, G- gluten, Go - gorczyca, N- nabiał, O - orzechy, Se - seler, R- ryba, S - sezam, So - soja

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.