Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.