Skip to main content

Jadłospis

Jesionowa

12 -15 listopada

Wtorek


  • Śniadanie
    8:15
    Pieczywo mieszane/G/S/25g/ z masłem/N/3g/, pasta z sera białego z rodzynkami i cynamonem /20g/N,O/, herbata z cytryną /200ml/ , dbm- pasta z fasoli
  • Drugie śniadanie
    10:00
    Pomidorki koktajlowe połówki / 70g/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    Żurek z jajkiem i majerankiem /Se, N,Go, G/*250g/, ryż z jabłkiem i cynamonem /120g/G /, kompot owocowy /200ml/, dieta bm: zupa i ryż bez N
  • Podwieczorek
    14.00
    Smoothie malina- banan/120g/, chrupki kukurydziane /10g/
banana

Środa


  • Śniadanie
    8:15
    Pieczywo mieszane /G,S/25g/ z masłem roślinnym/N /3g/, ser żółty /N/30g/, pomidor 20g/, kakao na mleku /200ml/G, N/ , dbm- napój sojowy , wędlina
  • Drugie śniadanie
    10:00
    Mandarynka w cząstkach 90g
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    Barszcz czerwony z ziemniakami i pietruszką zieloną*/Se,N,Go,G/250ml/, makaron łazanki z mięsem i kapustą /120g/G,J/, kompot owocowy/200ml/, d, bm – zupa bez N
  • Podwieczorek
    14.00
    Chałka z dżemem brzoskwiniowym/40g/G/N/, dbm- francuz
strawberry

Czwartek


  • Śniadanie
    8:15
    Pieczywo mieszane/S/G/25g/z wędliną /30g/N/, papryka /15g/, kawa inka na mleku /N/ 200ml/, dbm-napój roślinny
  • Drugie śniadanie
    10:00
    Sok jabłkowy /120ml/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem */Se,G,Go/250g/, kasza jęczmienna /G/50g/, gulasz drobiowy /50g/G,Se/, buraczki zasmażane /40g/, woda z cytrynką /200ml/
  • Podwieczorek
    14.00
    Jogurt naturalny z truskawkami /80g/N/, rurki kukurydziane/2szt/,diety - bm, mus truskawkowy
slice of kiwi

Piątek


  • Śniadanie
    8:15
    Pancakes 2szt /N,J/, dżem truskawkowy 10g, bawarka/200ml/N/, diety; bm napój sojowy
  • Drugie śniadanie
    10:00
    Ogórek zielony w słupkach /70g/
  • Obiad
    11.00 / 11.15
    Zupa krupnik z kaszy jaglanej z natką pietruszki */250ml/G,Se,Go/, Filet z ryby panierowany /40g/G,Se,R,J/, ziemniaki /50/, surówka z marchewki z chrzanem /40g/, kompot owocowy/200ml/
  • Podwieczorek
    14.00
    Galaretka mleczna z owocami /80g/G,N / , diety : bm ; galaretka z owocami
slice of carrot

Legenda: J - jaja kurze, G- gluten, Go - gorczyca, N- nabiał, O - orzechy, Se - seler, R- ryba, S - sezam, So - soja

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.