Przejdź do głównej treści

Jadłospis

Jesionowa

10 - 14 marzec

Poniedziałek


  • Śniadanie
    8:15

    KASZA manna na mleku /N,O/ 150/g, pieczywo mieszane/G/20g/z masłem roślinnym /N/ 3g/,wędlina/20g/Se,G,So/,ogórek zielony/ 10g/, herbata malinowa/200 ml/,diety- bm- napój roślinny,

  • Drugie śniadanie
    10:00

    pomidorki koktajlowe połówki /70g/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    Zupa z czerwonej soczewicy z majerankiem * /Se,Go/250g/, ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem/120g/G,N/,woda/200ml/, diety bm- ryż bez N ,

  • Podwieczorek
    14.00

    biszkopty/40g/N,G,J/ mleko waniliowe,diety bm- napój roślinny

 bilberry

Wtorek


  • Śniadanie
    8:15

     Pieczywo mieszane/G/S/25g/ z masłem/N/3g/, pasta z ryby i warzyw /20g/N,R/, wędlina /15g/G,Se,So/, herbata z cytryną/200ml/,

  • Drugie śniadanie
    10:00

    Jabłko w cząstkach70g

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    Bulion z makaronem i pietruszką zieloną**/250ml /Go,G,Se/, ziemniaki/50g/, kotlecik mielony/40g/G, Se,J/, buraczki /50g/,kompot /200ml/, , bm - buraczki bez N ,dieta -1 porcja bulion z makaronem pełnoziarnistym

  • Podwieczorek
    14.00

    Koktajl mleczny bananowy/120g/N/, chrupki kukurydziane/10g/,diety-bm- na napoju roślinnym

banana

Środa


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo mieszane/G/S/20g/z masłem/N/3g/, winerka drobiowa/1 szt/Se,G,So/, pomidor/10g/,bawarka/200ml/, dm-bawarka na napoju roślinnym

  • Drugie śniadanie
    10:00

    Banany /70g/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    Obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami i koperkiem */250ml/Se,Go,N/, pierogi z mięsem/120/G,Se/, kompot wieloowocowy/200ml/, diety: Bm- zupa bez N,

  • Podwieczorek
    14.00

    Kisiel /80g/G,N,J/, herbatniki,

strawberry

Czwartek


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo mieszane z wędliną/G/25g/, z masłem roślinnym /N/3g/,, sałata zielona/5g/ , kawa zbożowa z mlekiem /G/N/200ml/,

  • Drugie śniadanie
    10:00

    Melon w kawałkach /80g/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    Zupa serowa z makaronem */Se, G,N/250g/, sos drobiowy /40g/Se,J,G/, kotleciki z kaszy gryczanej/50g/,surówka z kapusty białej i kolorowej papryki /Se/40g/, woda /200ml/, diety bm- zupa jarzynowa niezabielana dieta bogatoresztkowa- ogórek kiszony

  • Podwieczorek
    14.00

    Sernik pieczony z brzoskwinią/80g/G/, bm-budyń na mleku sojowym

slice of kiwi

Piątek


  • Śniadanie
    8:15

    Pieczywo mieszane/G/S/25g/ z masłem roślinnym/3g/N/, pasta jajeczna/20g/N/, rzodkiewka /15g/, kakao na mleku /N /200ml/, diety:bm – napój roślinny /, dieta wędlina

  • Drugie śniadanie
    10:00

    Ogórek kiszony w słupkach / 70g/

  • Obiad
    11.00 / 11.15

    Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami*/ 250ml/ Se,N,G,Go/, kluski leniwe z musem truskawkowym/140g/G,,J,N/, kompot owocowy /200ml/, diety : bm – zupa bez N, kluski jaglane

  • Podwieczorek
    14.00

    Galaretka z owocami/70g/N,G,J/ dieta - 1 galaretka bez owoców

slice of carrot

Legenda: J - jaja kurze, G- gluten, Go - gorczyca, N- nabiał, O - orzechy, Se - seler, R- ryba, S - sezam, So - soja

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.