Przejdź do głównej treści

Jadłospis

Jesionowa

16 - 20 czerwiec

Poniedziałek


I Śniadanie: Płatki jaglane na mleku /N/ 150/g, pieczywo mieszane/G/40g/G,O,S/z masłem roślinnym  /N/ 3g/,wędlina/20g/Se,G,So/, sałata / 10g/, herbata koperkowa/200 ml/,diety- bm- napój roślinny, 

II Śniadanie: banan/90g/ dieta - jabłko

Obiad:  Zupa jarzynowa z ziemniakami  i natką pietruszki * /Se,Go, N,G/250g/, spaghetti bolognese/120g/G,Se/,woda/200ml/, diety bogatoresztkowa- makaron pełnoziarnisty , bm- zupa bez N

Podwieczorek: mleko waniliowe, biszkopty , dieta : napój roślinny waliliowy

jagody

Wtorek


I Śniadanie:  Pieczywo mieszane/G/S/50g/ z masłem/N/3g/, pasta z tuńczyka i warzyw /30g/,R,Se/, ogórek kiszony /10g/,  herbata  owocowa /200ml/,

II Śniadanie:  papryka czerwona słupki 70g

Obiad: Pomidorowa z ryżem i pietruszką zieloną*/250ml /Go,G,N,Se/, ziemniaki/50g/, filet drobiowy panierowany w płatkach kukurydzianych  /40g/G, Se,J,O/, surówka z kapusty pekińskiej /50g/,kompot /200ml/, diety bm – zupa bez N, pomidorowa z brązowym ryżem

Podwieczorek:  Jogurt naturalny z brzoskwiniami/80g/N/, chrupki kukurydziane,diety-bm- mus owocowy , dieta- jogurt z borówkami

banana

Środa


strawberry

I Śniadanie: ,Pieczywo mieszane/G/S/40g z masłem/N/3g/, pasztet pieczony /30g/J,Se,G/,ogórek zielony/10g/,herbata rumiankowa/200ml/, ,

II Śniadanie:  truskawki

Obiad:  Zupa ziemniaczana z majerankiem  */250ml/Se,Go/,  pierogi z serem białym /120/30g/J,G,N/,  kompot wieloowocowy/200ml/, diety: Bm- pierogi z mięsem

Podwieczorek : Rogalik z powidłami śliwkowymi  dieta bogatoresztkowa - dżm truskawkowy

Czwartek


Piątek


I Śniadanie: Pieczywo mieszane/G/S/50g/ z  masłem roślinnym/3g/N/, ser żółty /N/30g/,rzodkiewka /10g/,  kakao na mleku /N /200ml/, diety:bm – napój roślinny, wędlina  

II Śniadanie:   melon w kawałkach/ 70g/

Obiad:  Zupa kalafiorowa z grysikiem i zieloną pietruszką*/ 250ml/ Se,G,Go,N /,   makron z jogurtem truskawkowym/ 120g/G,N/, woda /200ml/, diety bm- zupa bez N i makaron z truskawkami ,

Podwieczorek:  Sok marchew- banan- jabłko /130ml/, wafle ryżowe /10g/ dieta- sok marchew- banan

slice of carrot

Legenda: J - jaja kurze, G- gluten, Go - gorczyca, N- nabiał, O - orzechy, Se - seler, R- ryba, S - sezam, So - soja

*Zupy gotowane na wywarze jarskim
** Bulion gotowany na wywarze mięsno warzywnym
*** D- dieta

Alergeny występujące w posiłkach; 1.Zboża zawierające gluten 2. Skorupiaki i produkty pochodne 3. Jaja i produkty pochodne 4. Ryby i produkty pochodne 5. Orzechy ziemne, arachidowe i pochodne 6. Soja i pochodne 7. Mleko i produkty pochodne 8. Orzechy tj. Migdały , orzechy laskowe, włoskie, pistacje 9. Seler i produkty pochodne 10.Sezam i produkty pochodne 11. Dwutlenek siarki 12. Łubin i pochodne

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności , które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergią i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym dniu numer jaki zawiera danie

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy naturalne: ziele angielskie, pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek, liść laurowy, bazylia, papryka słodka, curry, cukier waniliowy, cynamon.