Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia. Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie?
Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje – w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach.
Pięknie wygląda sałatka ze składników ułożonych warstwowo /bez mieszania/. Ważny jest też moment polania sosem – jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa np.: sałata mogą
nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem.

NATURALNE NACZYNIA DO SURÓWEK

MELON – wystarczy go przekroić i wydrążyć, powstaną dwie
miseczki idealne np.: na sałatkę z szynki, sera żółtego
i właśnie melona.

JABŁKO – duże jabłka są świetne, by podawać w nich
zarówno sałatki warzywne z mięsem, jak też
owocowe. Wydrążamy je od strony OGONKA.

GREJPFRUTY, POMARAŃCZE – te cytrusy znakomicie
sprawdzają się jako” naczynia” do sałatek,
zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować.

FOREMKI waflowe lub kruche spody od babeczek – możemy podawać w nich dowolną sałatkę, zarówno wytrawną jak też i słodką.

 

Jeśli serwujemy sałatkę w jednym dużym naczyniu, warto zadbać, by sztućce do jej nakładania były nie tylko wygodne,
ale też estetyczne. Można podać dwie większe łyżki lub specjalny komplet sztućców do sałat – łyżkę i widelec.

About Author

Related posts

KONKURS – Mamo, tato, wolę wodę!

KONKURS W związku z rozpoczęciem udziału żłobka w programie Mamo, tato, wolę wodę! Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie. Drodzy Rodzice, wspólnie z dzieckiem przygotujcie dużą, papierową kroplę wody i wypełnijcie ją korkami z butelek po wypitej wcześniej wodzie przez Wasze dziecko. Kiedy kropla zapełni się korkami prosimy o...

Read More
Skip to content