Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia. Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie?
Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje – w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach.
Pięknie wygląda sałatka ze składników ułożonych warstwowo /bez mieszania/. Ważny jest też moment polania sosem – jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa np.: sałata mogą
nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem.

NATURALNE NACZYNIA DO SURÓWEK

MELON – wystarczy go przekroić i wydrążyć, powstaną dwie
miseczki idealne np.: na sałatkę z szynki, sera żółtego
i właśnie melona.

JABŁKO – duże jabłka są świetne, by podawać w nich
zarówno sałatki warzywne z mięsem, jak też
owocowe. Wydrążamy je od strony OGONKA.

GREJPFRUTY, POMARAŃCZE – te cytrusy znakomicie
sprawdzają się jako” naczynia” do sałatek,
zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować.

FOREMKI waflowe lub kruche spody od babeczek – możemy podawać w nich dowolną sałatkę, zarówno wytrawną jak też i słodką.

 

Jeśli serwujemy sałatkę w jednym dużym naczyniu, warto zadbać, by sztućce do jej nakładania były nie tylko wygodne,
ale też estetyczne. Można podać dwie większe łyżki lub specjalny komplet sztućców do sałat – łyżkę i widelec.

About Author

Related posts

„Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem”

Jeszcze raz proponuję ten tekst, gdyż jest nadal aktualny a pani Kindze Szymik  dziękuję, że go napisała. „Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem” Podczas wakacyjnych wyjazdów warto szczegółowo zaplanować żywienie, zarówno dzieci jak i dorosłych, tak aby uniknąć niemiłych niespodzianek, które mogłyby zaburzyć wypoczynek. W wysokich temperaturach...

Read More

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More
Skip to content