1. Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania.
  2. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat.
  3. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć.
  4. Zioła można umieszczać w woreczku z gazy, zawieszać go na brzegu garnka z płynem a potem bez trudu wyjąć.
  5. Do dekoracji używamy różnorodnych świeżych ziół, nie tylko pietruszki.
  6. Świeże zioła można suszyć, konserwować w occie lub oleju, albo zamrażać.
  7. Konserwowane zioła przechowujemy nie dłużej niż rok.
  8. Zioła suszone mają mniej intensywny smak niż świeże.
  9. Zioła suszone często się różnią w smaku od świeżych ziół.
  10. Suszonymi ziołami można posypywać żar paleniska w czasie pieczenia mięs na grillu.
  11. Smak ziół mielonych ulatnia się bardzo szybko i dlatego należ kupować zioła otarte.
  12. Zioła powinny podkreślać smak a nie tuszować go.

About Author

Related posts

Wiosna na talerzu − nowalijki.

Czy to dobry pomysł dla małych brzuszków? Wiosna to doskonały czas na zmianę nawyków żywieniowych. Organizm jest naturalnie spragniony witamin po zimie, a w ofercie sklepów i na ryneczkach zaczynają pojawiać się nowalijki i sezonowe warzywa i owoce. Które wybierać i na co uważać? To prawda, najwięcej cennych składników...

więcej

Woda. Dlaczego warto ją pić?

Woda nie tylko gasi pragnienie, ale też pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w organizmie. Usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie i nawilża skórę. Ma też właściwości szczególnie istotne w kontekście zdrowia naszych dzieci. Oto kilka ciekawostek o tym cudownym napoju które nie mogą umknąć uwadze rodzicom...

więcej