- Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania.
- Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat.
- Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć.
- Zioła można umieszczać w woreczku z gazy, zawieszać go na brzegu garnka z płynem a potem bez trudu wyjąć.
- Do dekoracji używamy różnorodnych świeżych ziół, nie tylko pietruszki.
- Świeże zioła można suszyć, konserwować w occie lub oleju, albo zamrażać.
- Konserwowane zioła przechowujemy nie dłużej niż rok.
- Zioła suszone mają mniej intensywny smak niż świeże.
- Zioła suszone często się różnią w smaku od świeżych ziół.
- Suszonymi ziołami można posypywać żar paleniska w czasie pieczenia mięs na grillu.
- Smak ziół mielonych ulatnia się bardzo szybko i dlatego należ kupować zioła otarte.
- Zioła powinny podkreślać smak a nie tuszować go.