1. Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania.
  2. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat.
  3. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć.
  4. Zioła można umieszczać w woreczku z gazy, zawieszać go na brzegu garnka z płynem a potem bez trudu wyjąć.
  5. Do dekoracji używamy różnorodnych świeżych ziół, nie tylko pietruszki.
  6. Świeże zioła można suszyć, konserwować w occie lub oleju, albo zamrażać.
  7. Konserwowane zioła przechowujemy nie dłużej niż rok.
  8. Zioła suszone mają mniej intensywny smak niż świeże.
  9. Zioła suszone często się różnią w smaku od świeżych ziół.
  10. Suszonymi ziołami można posypywać żar paleniska w czasie pieczenia mięs na grillu.
  11. Smak ziół mielonych ulatnia się bardzo szybko i dlatego należ kupować zioła otarte.
  12. Zioła powinny podkreślać smak a nie tuszować go.

About Author

Related posts