O znaczeniu zdrowego odżywiania mówi się i pisze coraz więcej.
Zwiększa się nie tylko świadomość dotycząca wartości odżywczych, ale też – nawyków związanych z jedzeniem. Równie ważne jak to, co jemy i co podajemy swoim dzieciom – jest to, z jakim nastawieniem to robimy.
Szczególnie ma to znaczenie w przypadku maluszków, których nawyki i upodobania żywieniowe dopiero się kształtują.
Dlatego obok wskazówek co jeść, a czego nie jeść ważne miejsce zajmują wskazówki dotyczące atmosfery wokół jedzenia.
Zmuszanie dziecka do jedzenia, pouczanie i straszenie – przynosi więcej
szkód niż korzyści i może prowadzić do nerwicy w dzieciństwie a zaburzeń odżywiania w późniejszym wieku.
Jedzenie nie może być traktowane w kategoriach kar i nagród. Targowanie się z dzieckiem, żeby zjadło warzywa do obiadu w zamian za słodki deser, kształtuje w nim złe skojarzenia- warzywa jawią się tu jako coś „złego” a słodycze jako nagroda czyli coś dobrego.
Nadmierna koncentracja rodziców na temacie jedzenia i niepokój
z tym związany z pewnością udzieli się dzieciom i zareagują napięciem, które nie zwiększy ich apetytu!
Dajmy dzieciom dobry wzór do naśladowania w kwestii zdrowego odżywiania.
Czas spędzony razem w kuchni z pewnością dobrze wpłynie na relacje rodzica z dzieckiem, a to również przełoży się na atmosferę wokół jedzenia.
Dzieci bardzo chętnie pomagają w kuchni i na pewno zjedzą coś, co przygotowały wspólnie z rodzicami lub w ogóle samodzielnie!
Im bardziej przetworzona żywność, tym mniej w niej składników odżywczych. Przygotowując dania w domu mamy wpływ na ich skład i unikamy sztucznych dodatków do żywności.
Ogromna większość haseł reklamowych nie znajduje pokrycia w rzeczywistości. Aby mieć pewność, że podajemy swojemu dziecku pełnowartościowy posiłek – sprawdzajmy uważnie etykietę i datę na produkcie.
Pięć posiłków dziennie powinno być świętością dla dzieci, jak i dla dorosłych. Powinny to być 3 posiłki główne i 2 mniejsze.
Najlepsze do picia /obok wody/ w diecie dziecka są soki naturalne, świeżo wyciskane warzywne i owocowe.
Maluchy, które od pierwszych miesięcy życia piły wodę, jako starsze dzieci chętnie po nią sięgają.

About Author

Related posts

„Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem”

Jeszcze raz proponuję ten tekst, gdyż jest nadal aktualny a pani Kindze Szymik  dziękuję, że go napisała. „Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem” Podczas wakacyjnych wyjazdów warto szczegółowo zaplanować żywienie, zarówno dzieci jak i dorosłych, tak aby uniknąć niemiłych niespodzianek, które mogłyby zaburzyć wypoczynek. W wysokich temperaturach...

Read More

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More
Skip to content