SŁOWNICZEK TERMINÓW KULINARNYCH

– Al dente – ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.

– Anchois ¬- małe rybki podobna do śledzi.

Aperitif – średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym.
Antrykot – jest to część tuszy wołowej, cielęcej lub wieprzowej. Mięso to pochodzi z mięśnia przebiegającego wzdłuż kręgosłupa, łączącego się z kręgami piersiowymi i żebrami. Termin ten określa również kotlet z tego mięśnia.

AJOLI – tradycyjny kremowy sos prowansalski na bazie oliwy i żółtek z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół. To sos do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza.

ASSIETTE – jeden talerz, jeden główny składnik w kilku formach i smakach.

ASAFETYDA – roślina używana jako przyprawa głównie na Wschodzie. Posiada cebulowy aromat. Używana również w kuchni wegetariańskiej.

About Author

Related posts

Wiosna na talerzu − nowalijki.

Czy to dobry pomysł dla małych brzuszków? Wiosna to doskonały czas na zmianę nawyków żywieniowych. Organizm jest naturalnie spragniony witamin po zimie, a w ofercie sklepów i na ryneczkach zaczynają pojawiać się nowalijki i sezonowe warzywa i owoce. Które wybierać i na co uważać? To prawda, najwięcej cennych składników...

więcej

Woda. Dlaczego warto ją pić?

Woda nie tylko gasi pragnienie, ale też pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w organizmie. Usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie i nawilża skórę. Ma też właściwości szczególnie istotne w kontekście zdrowia naszych dzieci. Oto kilka ciekawostek o tym cudownym napoju które nie mogą umknąć uwadze rodzicom...

więcej