SŁOWNICZEK TERMINÓW KULINARNYCH

– Al dente – ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.

– Anchois ¬- małe rybki podobna do śledzi.

Aperitif – średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym.
Antrykot – jest to część tuszy wołowej, cielęcej lub wieprzowej. Mięso to pochodzi z mięśnia przebiegającego wzdłuż kręgosłupa, łączącego się z kręgami piersiowymi i żebrami. Termin ten określa również kotlet z tego mięśnia.

AJOLI – tradycyjny kremowy sos prowansalski na bazie oliwy i żółtek z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół. To sos do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza.

ASSIETTE – jeden talerz, jeden główny składnik w kilku formach i smakach.

ASAFETYDA – roślina używana jako przyprawa głównie na Wschodzie. Posiada cebulowy aromat. Używana również w kuchni wegetariańskiej.

About Author

Related posts