SŁOWNICZEK TERMINÓW KULINARNYCH

– Al dente – ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.

– Anchois ¬- małe rybki podobna do śledzi.

Aperitif – średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym.
Antrykot – jest to część tuszy wołowej, cielęcej lub wieprzowej. Mięso to pochodzi z mięśnia przebiegającego wzdłuż kręgosłupa, łączącego się z kręgami piersiowymi i żebrami. Termin ten określa również kotlet z tego mięśnia.

AJOLI – tradycyjny kremowy sos prowansalski na bazie oliwy i żółtek z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół. To sos do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza.

ASSIETTE – jeden talerz, jeden główny składnik w kilku formach i smakach.

ASAFETYDA – roślina używana jako przyprawa głównie na Wschodzie. Posiada cebulowy aromat. Używana również w kuchni wegetariańskiej.

About Author

Related posts

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More

Rozstrzygnięcie konkursu „Mój instrument muzyczny”

Drodzy rodzice! Dziękujemy za udział w konkursie, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Prace były różnorodne i bardzo pomysłowe. Nasi laureaci otrzymali dyplomy i nagrody. Lista nagrodzonych prac: 1 miejsce – Wiktor W. (MISIE) 2 miejsce – Antoni M. (ŻABKI) 3 miejsce – Zuza K. (ŻABKI) Wyróżnienia otrzymali: Jaś...

Read More
Skip to content