SŁOWNICZEK TERMINÓW KULINARNYCH

– Al dente – ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.

– Anchois ¬- małe rybki podobna do śledzi.

Aperitif – średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym.
Antrykot – jest to część tuszy wołowej, cielęcej lub wieprzowej. Mięso to pochodzi z mięśnia przebiegającego wzdłuż kręgosłupa, łączącego się z kręgami piersiowymi i żebrami. Termin ten określa również kotlet z tego mięśnia.

AJOLI – tradycyjny kremowy sos prowansalski na bazie oliwy i żółtek z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół. To sos do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza.

ASSIETTE – jeden talerz, jeden główny składnik w kilku formach i smakach.

ASAFETYDA – roślina używana jako przyprawa głównie na Wschodzie. Posiada cebulowy aromat. Używana również w kuchni wegetariańskiej.

About Author

Related posts

ŚWIADOME JEDZENIE

O znaczeniu zdrowego odżywiania mówi się i pisze coraz więcej. Zwiększa się nie tylko świadomość dotycząca wartości odżywczych, ale też – nawyków związanych z jedzeniem. Równie ważne jak to, co jemy i co podajemy swoim dzieciom – jest to, z jakim nastawieniem to robimy. Szczególnie ma to znaczenie w...

Read More

IDEALNE CHŁODNIKI NA GORĄCE LATO  /DLA CAŁEJ RODZINY/

Z KOPERKIEM I OGÓRKIEM /4 porcje/ 2 duże ogórki wężowe/lub odpowiadająca im ilość gruntowych/ 2 ząbki czosnku, spory pęczek koperku, pęczek szczypiorku, dymka/zielona część/, 600 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/2 szklanki soku z buraków, pieprz Ogórki umyj i osusz. Obierz je, następnie przekrój/jeśli mają duże...

Read More
Skip to content