Nawet najsmaczniejsza sałatka podana w nieestetycznej misce, niestarannie wymieszana z sosem, zniechęci do jedzenia. Jak zadbać o to, by każda zawsze wyglądała ładnie?
Można skorzystać z coraz modniejszego pomysłu na podawanie sałatek podzielonych na porcje – w szklanych słoiczkach, szklankach, miseczkach czy kieliszkach.
Pięknie wygląda sałatka ze składników ułożonych warstwowo /bez mieszania/. Ważny jest tez moment polania sosem – jeśli zrobi się to zbyt wcześnie, niektóre warzywa np.: sałata mogą
nieładnie oklapnąć. Dlatego coraz częściej podaje się sos w sosjerce, aby każdy skropił swoją porcję tuż przed zjedzeniem.

NATURALNE NACZYNIA DO SURÓWEK

MELON – wystarczy go przekroić i wydrążyć, powstaną dwie miseczki idealne np.: na sałatkę z szynki, sera i właśnie melona.
JABŁKO – duże jabłka są świetne, by podawać w nich zarówno sałatki warzywne z mięsem, jak też owocowe. Wydrążamy je od strony OGONKA. GREJPFRUTY, POMARAŃCZE – te cytrusy znakomicie sprawdzają się jako” naczynia” do sałatek, zwłaszcza owocowych. Przedtem trzeba je starannie wyszorować.

FOREMKI waflowe lub kruche spody od babeczek – możemy podawać w nich dowolną sałatkę, zarówno wytrawną jak też i słodką.

Jeśli serwujemy sałatkę w jednym dużym naczyniu, warto zadbać, by sztućce do jej nakładania były nie tylko wygodne,
ale też estetyczne. Można podać dwie większe łyżki lub specjalny komplet sztućców do sałat – łyżkę i widelec.

About Author

Related posts