PRZYPRAWA – WŁASNORĘCZNIE WYKONANY PREZENT ŚWIĄTECZNY

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki zmielonych goździków
  • 1 łyżka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka dobrej jakości ciemnego kakao
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka pieprzu/najlepiej kolorowego/
  • 1 łyżka anyżu
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Wszystkie składniki zgnieść w moździerzu lub zmielić
w młynku do kawy.
Wsypać do słoiczka (suchego) i dobrze zakręcić, żeby nie wietrzało.
Używać jako przyprawy do ciast lub  jako dodatek do kawy!

Własnoręcznie ozdobiony słoiczek będzie dodatkowym prezentem !!!

About Author

Related posts

Jak wybrać najlepszego arbuza?

Oto kilka wskazówek: – Skórka arbuza nie powinna mieć żadnych ubytków i wgnieceń, powinna za to być jędrna i nie zapadać się po naciśnięciu palcem. Warto zwrócić także uwagę, aby prążki były regularnie rozmieszczone  o odpowiednim kontraście, a sama skórka ciemnozielona. Czasem na powierzchni skórki występują charakterystyczne brązowe „pajęczynki” i to...

Read More

“Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem”

Jeszcze raz proponuję ten tekst, gdyż jest nadal aktualny a pani Kindze Szymik  dziękuję, że go napisała. “Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem” Podczas wakacyjnych wyjazdów warto szczegółowo zaplanować żywienie, zarówno dzieci jak i dorosłych, tak aby uniknąć niemiłych niespodzianek, które mogłyby zaburzyć wypoczynek. W wysokich temperaturach...

Read More
Skip to content