PRZEDWIOŚNIE to jedna z dwóch uzupełniających pór roku w przyrodzie …a nie tylko uzupełniająca lektura szkolna!

W klimacie umiarkowanym występują więc: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima.

Okres przedwiośnia jest czasem wschodów pierwszych roślin zielonych oraz budzenia się soków w roślinach wieloletnich/np. sok z brzozy/.

Dla przedwiośnia charakterystyczna jest również zmienność pogodowa, jednocześnie pada deszcz i świeci słońce – „W marcu jak w garncu”.

 

Tak więc, żeby dobrze przeżyć przedwiośnie  i być zdrowym na powitanie wiosny należy:

  1. uzupełniać witaminę D  /jajka, pełne mleko i produkty mleczne/
  2. zażywać ruchu/pływanie, Nordic Walking, spacery/
  3. nawadniać organizm WODĄ/smak wody można urozmaicić dodając do niej owoce, warzywa, zioła/
  4. dbać o siebie od „zewnątrz”/relaksująca kąpiel, owocowy peeling na twarz, maseczka na włosy, itp/
  5. podjąć nowe działania/zrezygnować z odwiedzania stron internetowych a zapisać się na przykład na kurs fotografii lub malarstwa lub angielskiego lub…/
  6. zainspirować się przedwiośniem i wprowadzić nowości do swojego/i rodziny/ menu.

PRZEPIS  NA  SAŁATKĘ  Z  MŁODEJ  POKRZYWY

– 3 garście listków młodych pokrzyw
– mała główka sałaty lodowej
– 200 g sera feta
– 2 pomidory
– 2 małe ząbki czosnku
– sok z cytryny
– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
– pieprz do smaku

 

Jak zrobić?

  1. Listki pokrzywy sparzyć, odcedzić, posiekać i umieścić w misce.
  2. Dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty.
  4. Fetę pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystkie składniki dodać do miski.
  5. Sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem doprawić sałatkę do smaku.

Tak  wyedukowani  czekamy  na  przyjście  Pani Wiosny i na wiosenne wyzwania.

 

About Author

Related posts

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More

Rozstrzygnięcie konkursu „Mój instrument muzyczny”

Drodzy rodzice! Dziękujemy za udział w konkursie, który cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem. Prace były różnorodne i bardzo pomysłowe. Nasi laureaci otrzymali dyplomy i nagrody. Lista nagrodzonych prac: 1 miejsce – Wiktor W. (MISIE) 2 miejsce – Antoni M. (ŻABKI) 3 miejsce – Zuza K. (ŻABKI) Wyróżnienia otrzymali: Jaś...

Read More
Skip to content