Pasztet z jajek z koperkiem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo. Taki pasztet świetnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na każdej innej imprezie. Pasztet z jajek można jeść sam, ale także idealnie nadaje się jako pasta na kanapki. Mój pasztet jajeczny jest aromatyczny dzięki dodatkowi koperku i wyrazisty w smaku za sprawą musztardy oraz przypraw. Gorąco polecam
- 10 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka masła
- 2 surowe jajka
- mały pęczek koperku (posiekany = 4 czubate łyżki)
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 płaskie łyżki rzadkiej śmietany
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- duża szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
Jak zrobić pasztet z jajek z koperkiem?
Na małej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż cebula będzie szklista, lekko rumiana. Ugotowane na twardo jajka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Surowe jajka rozdzielić – białka wbić do większej, czystej miski, dodać szczyptę soli i odstawić, a surowe żółtka dodać do startych jajek na twardo. Do startych jajek dodać posiekany koperek, łyżeczkę musztardy, śmietanę, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Masę jajeczną przełożyć do keksówki (11x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet z jajek wstawić do piekarnika na około 40-45 minut. Po tym czasie pasztet zostawić w piekarniku, aby nieco przestygł, po czym chwytając za papier ostrożnie wyjąć go z keksówki i przełożyć na deskę do całkowitego wystudzenia.