Zimą kalendarz sezonowych warzyw i owoców nie jest zbyt obfity. Nie mamy dostępu do smacznych polskich pomidorów, soczystych truskawek czy chrupiących rzodkiewek. Jak zatem zrealizować zalecenia, w których mowa, aby każdego dnia warzywa i owoce stanowiły podstawę diety i wypełniały połowę talerza?
Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek:
Doceńcie całoroczne warzywa i owoce. Korzystajcie z warzyw korzeniowych tj. marchwi, selera korzeniowego, burków oraz kapustnych. Przez cały rok mamy dostęp do polskich jabłek czy gruszek.
Korzystajcie z mrożonek. Mrożone warzywa i owoce są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości i często mrożone w ciągu kilku godzin od zebrania, zachowując tym samym składniki odżywcze i walory smakowe. Mrożonki nie są pozbawione witamin! Mrożenie sprzyja mniejszym stratom witamin m.in. C i z grupy B w porównaniu z innymi metodami utrwalania żywności.
Wzbogaćcie swoje posiłki o kiełki. Można wyhodować je samodzielnie, np. w słoiku.
Pamiętajcie o kiszonkach. Kiszona kapusta, ogórki, buraki wzbogacą posiłek o dodatkową porcję warzyw oraz będą wsparciem układu odpornościowego.
A Wy jakie macie pomysły na zwiększenie spożycia warzyw i owoców zimą?
KONKURS
Swoje propozycje dostarczcie w formie prac plastycznych lub zdjęć do Pani dietetyk ŻM2.
Termin składania prac: od 24.01 do 10.02.2023 r.
Powodzenia i smacznego 🙂