Co powinniśmy wiedzieć o jajkach…

Jajka to popularny składnik diety. Warto z nich korzystać, ponieważ zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza. Wyciągają z anemii, odżywiają słaby organizm, wpływają na kondycję mózgu. Wszystko dzięki zawartej w żółtku jaja cholinie, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki w organizmie.

KONKURS

Zaprojektuj wzór swojej serwetki wielkanocnej, tak żeby jajko było jej głównym bohaterem.

Prace wykonaj w dowolnej technice i przynieś do Pani dietetyk ŻM2.

Termin składania prac:  16.03 – 5.04.2023 r. 

Powodzenia 🙂 

About Author

Related posts

Mleko – obchodzimy dzień mleka

Każdy maluch ci to powie, pijąc mleko dbasz o zdrowie! W Polsce dzień mleka przypada na 25 maja. Jest to świetna okazja, aby przypomnieć sobie jak ważną rolę w diecie twojego dziecka odgrywa ten produkt spożywczy. Mleko zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia – składnika budulcowego kości i zębów....

więcej

Wiosna na talerzu − nowalijki.

Czy to dobry pomysł dla małych brzuszków? Wiosna to doskonały czas na zmianę nawyków żywieniowych. Organizm jest naturalnie spragniony witamin po zimie, a w ofercie sklepów i na ryneczkach zaczynają pojawiać się nowalijki i sezonowe warzywa i owoce. Które wybierać i na co uważać? To prawda, najwięcej cennych składników...

więcej