Z KOPERKIEM I OGÓRKIEM
/4 porcje/
2 duże ogórki wężowe/lub odpowiadająca im ilość gruntowych/
2 ząbki czosnku, spory pęczek koperku, pęczek szczypiorku, dymka/zielona część/, 600 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/2 szklanki
soku z buraków, pieprz
Ogórki umyj i osusz. Obierz je, następnie przekrój/jeśli mają duże nasiona-usuń je. Ogórki zetrzyj na tarce, po czym zalej je maślanką i jogurtem lub kefirem. Dodaj sok z buraków i odstaw. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany/lub przeciśnięty przez praskę/czosnek. Dodaj również pokrojony szczypiorek oraz dymkę. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem/można dodać odrobinę oliwy z oliwek/.
Schłódź przed podaniem.
Chłodnik ogórkowy można dowolnie wzbogacić: np. awokado.
Jeśli chcesz by był bardziej gęsty, dodaj do niego opakowanie serka ricotta
/zmiksuj go z jogurtem/.
Ten chłodnik można podawać z jajkiem na twardo.
Z AWOKADO I RZODKIEWKAMI
/3 porcje/
awokado, 250g groszku/świeżego lub mrożonego/, około 60g rukoli, 1-2 cebule dymki/szczypior/, pęczek rzodkiewek, 250 ml naturalnego jogurtu, 500 ml warzywnego bulionu, sok z limonki lub cytryny/ok. 2 łyżki/, pieprz
Groszek ugotuj na parze/zaledwie kilka minut, by nie stracił koloru/
i natychmiast przełóż do lodowatej wody/groszek zachowa zielony kolor/.
Awokado przekrój, usuń pestkę, a miąższ pokrój.
Wszystkie zielone składniki umieść w blenderze i krótko zmiksuj. Dodaj bulion, jogurt, pokrojone w plasterki rzodkiewki/kilka w całości odłóż do dekoracji. Mocno schłódź. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, udekorowaną całymi rzodkiewkami/mogą być z listkami, które powinny być starannie umyte/. Ten chłodnik można podawać z grzankami.
…Z MALIN
1 litr jogurtu, 1/2 kg malin, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany, świeża mięta
Maliny przebrać, opłukać, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietanę,
listki mięty do smaku, zmiksować. Następnie połączyć z jogurtem, roztrzepać trzepaczką. Schłodzić. Podawać w pucharkach z biszkoptami udekorowany
listkami mięty.
…Z CZARNYCH JAGÓD
1/2 kg jagód, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki jogurtu, 2 łyżki cukru pudru,
świeża melisa
Jagody przebrać, opłukać, zmiksować z cukrem i śmietaną, listkami melisy. Następnie połączyć z jogurtem. Schłodzić. Można podawać z makaronem/szerokim/ lub z biszkoptami udekorowany listkami melisy.