IDEALNE CHŁODNIKI NA GORĄCE LATO  /DLA CAŁEJ RODZINY/

Z KOPERKIEM I OGÓRKIEM

/4 porcje/

2 duże ogórki wężowe/lub odpowiadająca im ilość gruntowych/

2 ząbki czosnku, spory pęczek koperku, pęczek szczypiorku, dymka/zielona część/, 600 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/2 szklanki

soku z buraków, pieprz

Ogórki umyj i osusz. Obierz je, następnie przekrój/jeśli mają duże nasiona-usuń je. Ogórki zetrzyj na tarce, po czym zalej je maślanką i jogurtem lub kefirem. Dodaj sok z buraków i odstaw. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany/lub przeciśnięty przez praskę/czosnek. Dodaj również pokrojony szczypiorek oraz dymkę. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem/można dodać odrobinę oliwy z oliwek/.

Schłódź przed podaniem.

Chłodnik ogórkowy można dowolnie wzbogacić: np. awokado.

Jeśli chcesz by był bardziej gęsty, dodaj do niego opakowanie serka ricotta
/zmiksuj go z jogurtem/.

Ten chłodnik można podawać z jajkiem na twardo.

Z AWOKADO I RZODKIEWKAMI

/3 porcje/

awokado, 250g groszku/świeżego lub mrożonego/, około 60g rukoli, 1-2 cebule dymki/szczypior/, pęczek rzodkiewek, 250 ml naturalnego jogurtu, 500 ml warzywnego bulionu, sok z limonki lub cytryny/ok. 2 łyżki/, pieprz

Groszek ugotuj na parze/zaledwie kilka minut, by nie stracił koloru/

i natychmiast przełóż do lodowatej wody/groszek zachowa zielony kolor/.

Awokado przekrój, usuń pestkę, a miąższ pokrój.

Wszystkie zielone składniki umieść w blenderze i krótko zmiksuj. Dodaj bulion, jogurt, pokrojone w plasterki rzodkiewki/kilka w całości odłóż  do dekoracji. Mocno schłódź. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, udekorowaną całymi rzodkiewkami/mogą być z listkami, które powinny być starannie umyte/. Ten chłodnik można podawać z grzankami.

…Z MALIN

1 litr jogurtu, 1/2 kg  malin, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany,         świeża mięta

Maliny przebrać, opłukać, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietanę,

listki mięty do smaku, zmiksować. Następnie połączyć z jogurtem, roztrzepać trzepaczką. Schłodzić. Podawać w pucharkach  z biszkoptami udekorowany

listkami mięty.

…Z CZARNYCH JAGÓD

1/2 kg jagód, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki jogurtu, 2 łyżki cukru pudru,

świeża melisa

Jagody przebrać, opłukać, zmiksować z cukrem i śmietaną, listkami melisy. Następnie połączyć z jogurtem. Schłodzić.  Można podawać z makaronem/szerokim/ lub z biszkoptami udekorowany listkami melisy.

 

About Author

Related posts

Woda. Dlaczego warto ją pić?

Woda nie tylko gasi pragnienie, ale też pełni wiele niezwykle ważnych funkcji w organizmie. Usprawnia pracę jelit, uśmierza ból, pomaga zwalczyć nadmierne łaknienie i nawilża skórę. Ma też właściwości szczególnie istotne w kontekście zdrowia naszych dzieci. Oto kilka ciekawostek o tym cudownym napoju które nie mogą umknąć uwadze rodzicom...

więcej

Dziękuję za zainteresowanie „Rzecznikiem jedzenia” i za udział w organizowanych przeze mnie konkursach oraz za dobre słowo.

Przechodząc na emeryturę zostawiam zakładkę w dobrych rękach. Mam nadzieję, że informacje, które Państwu przekazałam były przydatne w żywieniu Waszych rodzin. Wspólnie spędzone lata były dla mnie twórczym okresem i dawały mi satysfakcję zawodową. Do zobaczenia na „kulinarnym” szlaku z wyrazami szacunku Marzena Królikowska

więcej