IDEALNE CHŁODNIKI NA GORĄCE LATO  /DLA CAŁEJ RODZINY/

Z KOPERKIEM I OGÓRKIEM

/4 porcje/

2 duże ogórki wężowe/lub odpowiadająca im ilość gruntowych/

2 ząbki czosnku, spory pęczek koperku, pęczek szczypiorku, dymka/zielona część/, 600 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/2 szklanki

soku z buraków, pieprz

Ogórki umyj i osusz. Obierz je, następnie przekrój/jeśli mają duże nasiona-usuń je. Ogórki zetrzyj na tarce, po czym zalej je maślanką i jogurtem lub kefirem. Dodaj sok z buraków i odstaw. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany/lub przeciśnięty przez praskę/czosnek. Dodaj również pokrojony szczypiorek oraz dymkę. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem/można dodać odrobinę oliwy z oliwek/.

Schłódź przed podaniem.

Chłodnik ogórkowy można dowolnie wzbogacić: np. awokado.

Jeśli chcesz by był bardziej gęsty, dodaj do niego opakowanie serka ricotta
/zmiksuj go z jogurtem/.

Ten chłodnik można podawać z jajkiem na twardo.

Z AWOKADO I RZODKIEWKAMI

/3 porcje/

awokado, 250g groszku/świeżego lub mrożonego/, około 60g rukoli, 1-2 cebule dymki/szczypior/, pęczek rzodkiewek, 250 ml naturalnego jogurtu, 500 ml warzywnego bulionu, sok z limonki lub cytryny/ok. 2 łyżki/, pieprz

Groszek ugotuj na parze/zaledwie kilka minut, by nie stracił koloru/

i natychmiast przełóż do lodowatej wody/groszek zachowa zielony kolor/.

Awokado przekrój, usuń pestkę, a miąższ pokrój.

Wszystkie zielone składniki umieść w blenderze i krótko zmiksuj. Dodaj bulion, jogurt, pokrojone w plasterki rzodkiewki/kilka w całości odłóż  do dekoracji. Mocno schłódź. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, udekorowaną całymi rzodkiewkami/mogą być z listkami, które powinny być starannie umyte/. Ten chłodnik można podawać z grzankami.

…Z MALIN

1 litr jogurtu, 1/2 kg  malin, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany,         świeża mięta

Maliny przebrać, opłukać, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietanę,

listki mięty do smaku, zmiksować. Następnie połączyć z jogurtem, roztrzepać trzepaczką. Schłodzić. Podawać w pucharkach  z biszkoptami udekorowany

listkami mięty.

…Z CZARNYCH JAGÓD

1/2 kg jagód, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki jogurtu, 2 łyżki cukru pudru,

świeża melisa

Jagody przebrać, opłukać, zmiksować z cukrem i śmietaną, listkami melisy. Następnie połączyć z jogurtem. Schłodzić.  Można podawać z makaronem/szerokim/ lub z biszkoptami udekorowany listkami melisy.

 

About Author

Related posts

MALINY

Owoce dobre na przeziębienie: naturalne leki z ogrodu Owoce przydatne w walce z przeziębieniem znajdują się niemalże w każdym ogrodzie. Przygotowane z nich domowe preparaty łagodzą objawy chorobowe (np. zatkany nos, kaszel i gorączka), a także wzmacniają organizm, dzięki czemu skracają czas choroby.

więcej

KALENDARZ ZDROWIA MAJ – MIÓD

MIÓD Doceniany od pokoleń dzięki właściwościom zdrowotnym, uważany jest za naturalny antybiotyk. Oprócz działania wzmacniającego i oczyszczającego ma wiele innych wskazań. Wykorzystuje się go w leczeniu chorób układu pokarmowego i krążenia. Od kiedy można dziecku podawać miód? Za czasów naszych babć miód podawano już kilkumiesięcznym maluchom. Obecnie specjaliści zalecają,...

więcej