IDEALNE CHŁODNIKI NA GORĄCE LATO  /DLA CAŁEJ RODZINY/

Z KOPERKIEM I OGÓRKIEM

/4 porcje/

2 duże ogórki wężowe/lub odpowiadająca im ilość gruntowych/

2 ząbki czosnku, spory pęczek koperku, pęczek szczypiorku, dymka/zielona część/, 600 ml maślanki, 400 ml jogurtu naturalnego lub kefiru, 1/2 szklanki

soku z buraków, pieprz

Ogórki umyj i osusz. Obierz je, następnie przekrój/jeśli mają duże nasiona-usuń je. Ogórki zetrzyj na tarce, po czym zalej je maślanką i jogurtem lub kefirem. Dodaj sok z buraków i odstaw. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Dodaj go do zupy. Dołóż posiekany/lub przeciśnięty przez praskę/czosnek. Dodaj również pokrojony szczypiorek oraz dymkę. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem/można dodać odrobinę oliwy z oliwek/.

Schłódź przed podaniem.

Chłodnik ogórkowy można dowolnie wzbogacić: np. awokado.

Jeśli chcesz by był bardziej gęsty, dodaj do niego opakowanie serka ricotta
/zmiksuj go z jogurtem/.

Ten chłodnik można podawać z jajkiem na twardo.

Z AWOKADO I RZODKIEWKAMI

/3 porcje/

awokado, 250g groszku/świeżego lub mrożonego/, około 60g rukoli, 1-2 cebule dymki/szczypior/, pęczek rzodkiewek, 250 ml naturalnego jogurtu, 500 ml warzywnego bulionu, sok z limonki lub cytryny/ok. 2 łyżki/, pieprz

Groszek ugotuj na parze/zaledwie kilka minut, by nie stracił koloru/

i natychmiast przełóż do lodowatej wody/groszek zachowa zielony kolor/.

Awokado przekrój, usuń pestkę, a miąższ pokrój.

Wszystkie zielone składniki umieść w blenderze i krótko zmiksuj. Dodaj bulion, jogurt, pokrojone w plasterki rzodkiewki/kilka w całości odłóż  do dekoracji. Mocno schłódź. Zupę podawaj w talerzach lub miseczkach, udekorowaną całymi rzodkiewkami/mogą być z listkami, które powinny być starannie umyte/. Ten chłodnik można podawać z grzankami.

…Z MALIN

1 litr jogurtu, 1/2 kg  malin, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka śmietany,         świeża mięta

Maliny przebrać, opłukać, włożyć do miksera razem z cukrem, wlać śmietanę,

listki mięty do smaku, zmiksować. Następnie połączyć z jogurtem, roztrzepać trzepaczką. Schłodzić. Podawać w pucharkach  z biszkoptami udekorowany

listkami mięty.

…Z CZARNYCH JAGÓD

1/2 kg jagód, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki jogurtu, 2 łyżki cukru pudru,

świeża melisa

Jagody przebrać, opłukać, zmiksować z cukrem i śmietaną, listkami melisy. Następnie połączyć z jogurtem. Schłodzić.  Można podawać z makaronem/szerokim/ lub z biszkoptami udekorowany listkami melisy.

 

About Author

Related posts

„Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem”

Jeszcze raz proponuję ten tekst, gdyż jest nadal aktualny a pani Kindze Szymik  dziękuję, że go napisała. „Kilka rad na wakacyjne wyjazdy z dzieckiem” Podczas wakacyjnych wyjazdów warto szczegółowo zaplanować żywienie, zarówno dzieci jak i dorosłych, tak aby uniknąć niemiłych niespodzianek, które mogłyby zaburzyć wypoczynek. W wysokich temperaturach...

Read More

KONKURS „POMYSŁ NA BUTELKĘ”

Dziękujemy wszystkim dzieciom oraz rodzicom za wzięcie udziału w konkursie  „Pomysł na butelkę” oraz za wyjątkową kreatywność w wykorzystaniu butelki po wodzie Żywiec Zdrój. Szczególnie doceniamy zaangażowanie w związku z małą ilością czasu na wykonanie prac. Zuzanna Knopik Dominik Grzywacz Iga Gąsiorowska Jaś Rafalski Emilia Duda Dawid Bugański Wiktor...

Read More

Tuzin wskazówek na temat ziół

Świeże zioła należy dodawać do potraw dopiero na koniec przyrządzania, ponieważ ich smak ulatnia się podczas gotowania. Zioła suszone muszą się w potrawie jakiś czas gotować, aby mógł się uwolnić ich aromat. Zioła o silnym smaku/rozmaryn, tymianek/można gotować z łodyżkami. Po ugotowaniu potrawy należy je wyjąć. Zioła można umieszczać...

Read More
Skip to content