
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE TRUSKAWEK
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE TRUSKAWEK
W Polsce sezon na truskawki zaczyna się zwykle w połowie maja i trwa do września, choć w tym czasie owocują różne odmiany truskawek, a obfitość zbiorów zależy od warunków pogodowych w danym roku. Truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, są bogate w witaminy, minerały, błonnik oraz związki o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Jako część pełnowartościowej diety mogą pomóc w zapobieganiu różnym schorzeniom. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej gęstości energetycznej. Innymi słowy posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne.
Truskawki to nie tylko smaczny, letni przysmak, ale także bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Regularne spożywanie truskawek może wspierać układ odpornościowy, chronić przed chorobami serca i wpływać pozytywnie na zdrowie układu pokarmowego.
Szklanka truskawek dostarcza 150% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 10% zapotrzebowania na kwas foliowy.
Truskawki są źródłem witamin z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Zawierają m.in. witaminę B6, czyli pirydoksynę, która wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci, witaminę B9, czyli kwas foliowy, który wspiera odporność organizmu oraz witaminę B3, czyli niacynę, wpływającą na dobry stan skóry i pomocną w leczeniu depresji i nerwicy.
Zawarty w truskawkach kwas pantotenowy pomaga w syntezie witamin A i D, a kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Truskawki są też cenione dzięki zawartości witaminy A, ważnej dla wzroku, oraz witaminy E, silnego przeciwutleniacza. Obecna w truskawkach kwercetyna to naturalny środek przeciwzapalny, a antocyjany wpływają na obniżenie ryzyka zawału serca.
Przeciwutleniające właściwości witaminy C to z kolei broń w walce ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina C opóźnia procesy starzenia i co szczególnie cenne w lecie – chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jej działanie jest również doceniane w kontekście profilaktyki nowotworów. Mówi się, że truskawki pozwalają obniżyć ciśnienie. To wszystko dzięki zawartości potasu, który usprawnia przepływ krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Obecność potasu jest też niezbędna do uregulowania zawartości sodu w organizmie, który w nadmiarze prowadzi do nadciśnienia. Truskawki ułatwiają wchłanianie żelaza oraz pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. W ten sposób chronią organizm przez rozwojem miażdżycy, zawałem serca, chorobą wieńcowa czy anemią.
Truskawki niestety nie są dla wszystkich, gdyż mogą wywoływać uczulenie. Nie powinny ich jeść osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany. Najczęstsze objawy to zmiany na skórze (pokrzywka), czasem biegunka. Truskawkowa alergia najczęściej dotyka dzieci, u dorosłych spotykana jest rzadko. Zdrowemu dziecku można włączyć truskawki do jadłospisu po 10. miesiącu życia. Jeśli jest zagrożone alergią (np. w najbliższej rodzinie są alergicy), termin rozszerzenia diety o truskawki warto w porozumieniu z pediatrą opóźnić. W razie wystąpienia objawów, należy je odstawić. Nie trzeba się jednak całkowicie poddawać i warto za jakiś czas, np. za rok podjąć próbę ponownie. Często okazuje się, że to nie same owoce uczulają, lecz substancje konserwujące, którymi zostały potraktowane. By uniknąć niemiłych niespodzianek, warto sięgnąć po truskawki z uprawy ekologicznej czy rodzinnej.
Odmiany truskawek:
• Odmiany owocujące kilka razy (powtarzające): ‘Capri’, ‘Elsinore’, ‘Selva’, ‘Albion’, ‘Everest’, ‘Promise’.
• Odmiany bardzo wczesne: ‘Clery’, ‘Honeoye’.
• Odmiany wczesne: ‘Laxton’s Utylity’, ‘Królowa Luiza’, ‘Senga Precosa’, ‘Sensation’ (smak ananasa), ‘Sonata’.
• Odmiany średniowczesne: ‘Elsanta’, ‘Delicatesse’, ‘Dukat’ (PL)' i Senga Sengana'.
• Odmiany średniopóźne: ‘Marmolada’.
• Odmiany późne: ‘Madame Moutot’, ‘Elista’, ‘Louis Gauthier’ (ananasowa, powtarzająca).
CIEKAWOSTKI
• Truskawki to dość młode owoce. Powstały w wyniku skrzyżowania dwóch gatunków poziomek – poziomki wirginijskiej oraz poziomki chilijskiej. Nie do końca jest pewne kto tego skrzyżowania dokonał. Jedni uważają, że jest to dzieło ogrodników francuskich działających na polecenie Ludwika XIV, który uwielbiał poziomki. Ale równie prawdopodobne jest to, że te dwie odmiany skrzyżowały się same, rosnąc po prostu obok siebie.
• 100 g truskawek zawiera 33 kalorie.
• Truskawki nie dojrzewają po zerwaniu, tak jak np. banany czy avocado.
• Gigantyczne truskawki mogą być większe niż jabłka.
• Istnieją odmiany truskawek o barwie żółtej i białej, a niektóre mogą smakować podobnie do ananasów.
• W Belgii znajduje się muzeum truskawek. Do muzeum należy sklepik, w którym sprzedaje się najróżniejsze truskawkowe pyszności, m.in. dżemy z truskawek .