Przejdź do głównej treści

Poprawiamy odporoność przed infekcjami

Kondycja układu odpornościowego, naszego i naszych dzieci, w dużym stopniu zależy od bakterii, które zasiedlają organizm. 

Najwięcej jest ich w jelitach!

Na szczęście mamy wpływ na naszą florę bakteryjną, a tym samym poprawę odporności!

Oto w jakich produktach znajdziesz bakterie probiotyczne:

  • kiszone warzywa - najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie: kiszone ogórki, buraczki, kapusta ale też ukisić można... jabłka, paprykę, brukselkę, pomidorki.
  • mleczne napoje fermentowane pij raz dziennie kefir, jogurt lub maślankę.

 

KISZONA BRUKSELKA

1-1,5 kg brukselki,

łyżka soli, 3 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, 4 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego lub gotowa mieszanka do kiszenia ogórków

 

Wkładaj umytą brukselkę do słoja warstwami, tak jak ogórki i przekładaj każdą przyprawami.                    
Zalej letnią wodą z rozpuszczoną solą/na każdy litr wody wsyp łyżkę soli/.

 

KISZONE CYTRYNY

Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Każdą ponacinaj wzdłuż tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. W nacięcie wetrzyj sól. 

Ułóż w słoju, zalej wrzątkiem, zakręć i odstaw na 2 tygodnie. Kiszone cytryny pasują do ryb, dań z kurczaka czy warzywnego gulaszu.