
Poprawiamy odporoność przed infekcjami
Kondycja układu odpornościowego, naszego i naszych dzieci, w dużym stopniu zależy od bakterii, które zasiedlają organizm.
Najwięcej jest ich w jelitach!
Na szczęście mamy wpływ na naszą florę bakteryjną, a tym samym poprawę odporności!
Oto w jakich produktach znajdziesz bakterie probiotyczne:
- kiszone warzywa - najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie: kiszone ogórki, buraczki, kapusta ale też ukisić można... jabłka, paprykę, brukselkę, pomidorki.
- mleczne napoje fermentowane pij raz dziennie kefir, jogurt lub maślankę.
KISZONA BRUKSELKA
1-1,5 kg brukselki,
łyżka soli, 3 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, 4 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego lub gotowa mieszanka do kiszenia ogórków
Wkładaj umytą brukselkę do słoja warstwami, tak jak ogórki i przekładaj każdą przyprawami.
Zalej letnią wodą z rozpuszczoną solą/na każdy litr wody wsyp łyżkę soli/.
KISZONE CYTRYNY
Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem. Każdą ponacinaj wzdłuż tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. W nacięcie wetrzyj sól.
Ułóż w słoju, zalej wrzątkiem, zakręć i odstaw na 2 tygodnie. Kiszone cytryny pasują do ryb, dań z kurczaka czy warzywnego gulaszu.