
Dynia
Wartości odżywcze dyni
Dynia to bardzo pożądane w diecie warzywo, źródło wielu ważnych makro- i mikroelementów. Miąższ dyni, to przede wszystkim duże źródło β-karotenu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B2. Za sprawą dużej ilości wody (90%) jest niskokaloryczna, bo 100g to zaledwie 28 kcal. Charakteryzuje się również znaczną zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu doskonale reguluje trawienie. Dynia jest idealnym warzywem zarówno dla dzieci, ale i dorosłych, ponieważ zawiera kwas foliowy oraz ma właściwości przeciwwymiotne, przez co polecana jest kobietom w ciąży.
Pestki dyni
Pestki dyni mają istotne znaczenie w diecie człowieka, głównie za sprawą dużej ilości korzystnego tłuszczu roślinnego (46%). Przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwas linolowy - brak tego kwasu może sprawić, że skóra staje się sucha i traci elastyczność. Zawarty w nich cynk ma dobroczynny wpływ na skórę – wzmacnia ją, wygładza, a do tego przyspiesza gojenie ran. Pestki z dyni dostarczają ponadto duże ilości potasu, magnezu, witaminy B3, a przede wszystkim cynku, który potrzebny jest włosom i paznokciom.. Dzięki zawartości cennych składników pomagają także zwalczać pasożyty w organizmie.
Olej z pestek dyni
Olej wyciśnięty z pestek dyni należy do najcenniejszych i najsmaczniejszych tłuszczów roślinnych. Pamiętaj jednak, żeby stosować go tylko do zimnych potraw, ponieważ nie lubi podgrzewania. Po otwarciu przechowuje się go w lodówce.
Jak wybierać i przechowywać dynię?
Kupując dynię zwróć uwagę czy jej skóra jest gładka, bez uszkodzeń czy plam. Powinna być jędrna i twarda. Najlepiej wybierać dojrzałe i pięknie wybarwione, bo im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera karotenu oraz witaminy PP i B1. Dynię w całości trzeba przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, dzięki temu może leżeć nawet kilka miesięcy.