– Al dente – ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.
– Anchois ¬- małe rybki podobna do śledzi.
– Aperitif – średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym.
– Antrykot – jest to część tuszy wołowej, cielęcej lub wieprzowej. Mięso to pochodzi z mięśnia przebiegającego wzdłuż kręgosłupa, łączącego się z kręgami piersiowymi i żebrami. Termin ten określa również kotlet z tego mięśnia.
– AJOLI – tradycyjny kremowy sos prowansalski na bazie oliwy i żółtek z dodatkiem czosnku, cytryny i ziół. To sos do pieczonych i gotowanych warzyw, ryb i owoców morza.
– ASSIETTE – jeden talerz, jeden główny składnik w kilku formach i smakach.
– ASAFETYDA – roślina używana jako przyprawa głównie na Wschodzie. Posiada cebulowy aromat. Używana również w kuchni wegetariańskiej.