Z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka wynika, że w Polsce już pięciomiesięczne niemowlęta jedzą słodycze , a aż 75% dzieci po 1 roku życia spożywa nadmierną ilość produktów z dużą zawartością cukru.
Eksperci wyliczyli, że przeciętne dziecko zjada około 100 łyżeczek cukru w ciągu tygodnia!
Dozwolona ilość cukru to 3 łyżeczki na dobę /razem z cukrem zawartym w produktach/. Cukier aktywuje ośrodek przyjemności i nagrody w mózgu oraz zwiększa ilość wytwarzanych hormonów szczęścia: dopaminy, endorfin i serotoniny.
Stan euforii nie utrzymuje się jednak długo i spożywanie nadmiernej ilości cukru może nieść za sobą konsekwencje dla zdrowia. Przyczynia się do rozwoju próchnicy, nadwagi, zaburzeń łaknienia oraz zaparć, może prowadzić do rozwoju chorób takich jak otyłość, choroby serca, cukrzyca, nowotwory.