PRZED WIELKANOCĄ POROZMAWIAJMY O JAJKACH...
- W wielu religiach, mitologiach i wierzeniach ludowych jajka symbolizują początek - to właśnie z jajka wykluł się świat. W Chrześcijaństwie jajko wiązane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne
- Tylko w Polsce rocznie uzyskuje się ponad 5 miliardów sztuk kurzych jaj. Przeciętna waga takiego jajka wynosi około 60 gramów w tym ok. 7 gram to skorupka (ok. 11%)
- Dzięki skorupce, w trakcie gotowania, we wnętrzu jajka temperatura nie przekracza 92 o C
- Najwięksi producenci jaj na świecie to: Chiny, Stany Zjednoczone, Indie, Japonia i Rosja
- Kury zielononóżki są bardzo odporne na choroby. Nie nadają się do chowu klatkowego a jedynie do hodowli ekologicznej. Ich jajka są bardzo smaczne i wartościowe. Jaja zielononóżek z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych są doskonałym źródłem cennych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12 oraz E. Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną ilość lecytyny
- Zanim w Europie 2,5 tysiąca lat temu pojawiły się kury, nasi przodkowie hodowali gęsi, kaczki i perliczki, ale nie jedzono wówczas ich jajek
-Srebrne sztućce w kontakcie z żółtkiem jaja natychmiast czernieją. Związane jest to z dużą zawartością siarki w jajku, która wiąże się ze srebrem, tworząc siarczek srebra
- Chińskie "stuletnie" jajka odkłada się na okres około stu dni, podczas których w mieszaninie
niełuskanego ryżu, liści herbaty, wapna, saletry, gliny i przypraw. Mają one marmurkowo czarne skorupki, a ich zielonkawe, galaretowate wnętrze przypomina półszlachetny kamień jaspis. Jest to chiński przysmak, który podaje się z sosem sojowym, octem winnym lub imbirem
- Polacy preferują jajka ze skorupką beżową lub brązową. Panuje bowiem fałszywe przekonanie, że jajka białe są gorszej jakości i posiadają mniej wartości odżywczych, choć już dawno udowodniono, że barwa skorupki jajka, wbrew powszechnej opinii, nie zależy od sposobu żywienia kury, lecz jest jej cechą genetyczną
- Kolor żółtka nie jest jedynym wskaźnikiem tego, czy jajko jest zdrowe. Faktem natomiast jest, że kury z wolnego wybiegu, które jedzą dużo pokarmu pochodzenia roślinnego z karotenami, znoszą jajka z ciemniejszym żółtkiem. Zdarza się, że hodowcy kur specjalnie dodają do paszy "dopalacze" - np. barwniki (karoten), kukurydzę czy też np. witaminę B2, aby żółtko znoszonych jaj przybierało ciemniejszy kolor
- Młode kury, w wieku poniżej 28 tygodni - znoszą jajka o niższej wartości odżywczej, podobnie rzecz ma się w przypadku kur starych - w wieku powyżej 97 tygodni
- Zniesienie 1 jajka zajmuje kurze od 24 do 26 godzin, w ciągu roku 1 kura potrafi znieść nawet 340
Światowy dzień jaja obchodzony jest w drugi piątek października
-Oficjalny światowy rekord wagi kurzego jajka to 180 gram i należy do dzielnej kubańskiej kury.
Rekord oczywiście został zapisany w "Księdze Rekordów Guinessa"
- Skorupka jaja nie jest całkowicie szczelna, zawiera nawet 17 tysięcy porów. Dlatego też zdarza się, że jajka trzymane w lodówce chłoną różne zapachy.
ŻYCZĘ SMACZNEGO JAJKA I WESOŁEGO ALLELUJA!!!