O ZIOŁACH SŁÓW KILKA
Zioła i przyprawy na wyciągnięcie ręki przez cały rok - to marzenie wielu miłośników gotowania. W czasie wiosny i lata nie ma z tym większego problemu, zimą jednak zazwyczaj korzystamy z przypraw zakupionych w sklepie. Dlatego też warto samemu nauczyć się przechowywać zioła i robić z nich zapasy na zimę. Szczególnie kuchnia dziecięca tego wymaga. Istnieje wiele sposobów na zachowanie aromatu i smaku ziół przez cały rok. Na przykład suszenie , doniczkowa uprawa ziół w pomieszczeniu, mrożenie , konserwowanie w oliwie czy przygotowywanie przyprawowych kostek lodowych.

PRZYPRAWOWE KOSTKI LODOWE
To dobry sposób na przechowywanie liści i drobnych owoców roślin zielarskich/lubczyk, rozmaryn, kolendra/ i przyprawowych/pieprz, jałowiec, gorczyca/. Foremki na kostki lodowe wypełnia się przyprawami a następnie do pełna zalewa wodą i wstawia do zamrażalnika. Po wyjęciu kostkę wrzuca się do gotowanej lub pieczonej potrawy. Warto w ten sposób tworzyć różne kompozycje ziołowe do zup, ryb, mięs...

KONSERWOWANIE PRZYPRAW W OLIWIE
Tak zakonserwowane najlepiej nadają się do sałatek lub surówek. Sposób jest prosty. Do pojemnika przelać oliwę i dodać wybrane przyprawy - liście czy ziele. Pojemnik należy szczelnie zamknąć i potrząsać nim raz na kilka dni. W ciągu 1 miesiąca aromat z ziół przejdzie do oliwy i będzie można ją wykorzystywać w kuchni.

PRZECHOWYWANIE W SŁOICZKACH
Przyprawy można też przechowywać w szklanych, szczelnie zamykanych pojemnikach. Mogą to być podstawowe przyprawy oddzielnie/goździki, kminek, liść laurowy.../lub kompozycje na przykład do bulionu, do gulaszu.../. Słoiczki warto podpisać.

PRZEPIS Z BAZYLIĄ - PESTO
1 duża łyżka orzeszków pinii
4-5 łyżek posiekanych drobno liści bazylii
2 ząbki czosnku
80 gram sera parmezan
5 łyżek oliwy z oliwek
Zmiksować czosnek, bazylię i orzeszki.
Ciągle miksując dodać oliwę.
Po uzyskaniu jednolitej masy polać makaron pesto
i posypać startym parmezanem.
Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
*Liście bazylii warto raczej rwać niż kroić nożem,
wtedy lepiej zachowują aromat.