KRÓTKI   WAKACYJNY   SŁOWNICZEK   TERMINÓW   KULINARNYCH

 

- Al dente - ugotowane na półtwardo np. makaron, ryż, warzywa.

- Anchois - małe rybki podobna do śledzi.

- Aperitif - średniej mocy alkohol podawany na zaostrzenie apetytu przed głównym posiłkiem.

- Dip - gęsty zimny sos przyrządzony z twarożku, majonezu lub jogurtu z surowymi warzywami lub owocami  z dodatkiem przypraw.

- Fondue - gorący roztopiony ser z dodatkiem wina ,w którym tuż przed spożyciem macza się kawałki bułki.

- Kandyzowanie - smażenie owoców w gęstym syropie z cukru.

- Kimczi - ostre warzywne kiszonki koreańskie.

- Pilaw - potrawa złożona z ryżu z dodatkiem baraniny, ryb smażonych , bakalii z dużą ilością egzotycznych przypraw.

- Sorbet - mrożone puree owocowe.

- Sztokfisz - są to suszone ryby, głównie dorsze, pochodzące z Morza Północnego.

- Tofu - bogaty w białko produkt spożywczy przyrządzony z soi.

- Turbot - gatunek ryb flądrokształtnych.

- Umami - jeden z pięciu smaków odczuwalnych przez człowieka. smak ten opisywany jest jako mięsny, pozostawiające wrażenie oleistośc i na języku.

- Well done - termin, który określa stopień wysmażenia steka.