CZY PRÓBOWALIŚCIE JUŻ JEŚĆ BATATA?
słodki ziemniak, patat, wijec ziemniaczany...jest ich 400 odmian i są świetną alternatywą dla typowego kartofla i w wielu wypadkach sprawdzają się lepiej niż pyry. Bataty mają niski indeks glikemiczny/dobry produkt dla osób chorych na cukrzycę/, zawierają błonnik, witaminy A/pomarańczowy barwnik doskonale zwalcza wolne rodniki i w towarzystwie tłuszczu poprawia wzrok/ , B, C, E, K. Są dobrym źródłem potasu i magnezu. Bataty nadają się zarówno do potraw wytrawnych jak i słodkich: zup, ciast, bułek, tart, pierogów, past do chleba, sosów do makaronów, smoothies...

ZAPIEKANKA Z BATATÓW
1,5 kg batatów,1/2 pęczku tymianku,4 łyżeczki oliwy, sól, pieprz, 200 g owczego sera, 60g orzeszków /np: piniowych/, sok z 1 limonki

Bataty obrać, umyć, przekroić na pół a potem na cienkie plastry. Oliwę doprawić solą, pieprzem, dodać listki tymianku i obtoczyć w niej bataty. Ułożyć bataty w formie na zapiekanki, przykryć folią aluminiową i piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku/elektrycznym 200*C/. Wyjąć zapiekankę z piekarnika , usunąć folię. Posypać pokruszonym serem owczym i pokrojonymi
orzeszkami. Piec przez 10-15 minut w tej samej temperaturze co wcześniej. Skropić sokiem z limonki i natychmiast podawać do jedzenia.

NUTELLA Z BATATÓW
1 duży batat, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka oleju kokosowego, 3 łyżki masła orzechowego, pół łyżeczki soli, syrop klonowy do smaku/1 łyżka/, mleko roślinne/dla konsystencji/

Batata obieramy, kroimy, gotujemy na parze do miękkości. W garnuszku rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego. Czekoladę łamiemy i dodajemy do oleju. Podgrzewamy mieszając aż czekolada się rozpuści. W blenderze umieszczamy batata, rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe i sól. Miksujemy.
W trakcie stopniowo dolewamy mleko roślinne/konsystencja śmietany/. Przekładamy krem po słoiczków i przechowujemy w
lodówce.

ZAPAMIĘTAJMY
Bataty nie są wcale takie słodkie jak mówią!
Bataty nie są takie twarde jakby się wydawało!
Smacznego!!!