PRZYPRAWA – WŁASNORĘCZNIE WYKONANY PREZENT ŚWIĄTECZNY

  • 3 łyżki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki zmielonych goździków
  • 1 łyżka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka dobrej jakości ciemnego kakao
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 1 łyżka pieprzu/najlepiej kolorowego/
  • 1 łyżka anyżu
  • 1 łyżka ziela angielskiego

Wszystkie składniki zgnieść w moździerzu lub zmielić
w młynku do kawy.
Wsypać do słoiczka (suchego) i dobrze zakręcić, żeby nie wietrzało.
Używać jako przyprawy do ciast lub  jako dodatek do kawy!

Własnoręcznie ozdobiony słoiczek będzie dodatkowym prezentem !!!

About Author

Related posts

PRZEDWIOŚNIE to jedna z dwóch uzupełniających pór roku w przyrodzie …a nie tylko uzupełniająca lektura szkolna!

W klimacie umiarkowanym występują więc: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima. Okres przedwiośnia jest czasem wschodów pierwszych roślin zielonych oraz budzenia się soków w roślinach wieloletnich/np. sok z brzozy/. Dla przedwiośnia charakterystyczna jest również zmienność pogodowa, jednocześnie pada deszcz i świeci słońce – „W marcu jak w garncu”....

Read More

Zakupy spożywcze mogą być prawdziwym wyzwaniem.      

O naszą uwagę walczą producenci przy pomocy wszechobecnej reklamy jak i sklepy, których wnętrza, kolorystyka, ustawienie produktów, czy nawet zapach zaplanowane zostały tak, by wywołać reakcję: „Kupuj!”. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę czytając etykiety żywności? Zobacz! Czytanie etykiet żywności – najważniejsze, co musisz...

Read More
Skip to content