W klimacie umiarkowanym występują więc: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima.
Okres przedwiośnia jest czasem wschodów pierwszych roślin zielonych oraz budzenia się soków w roślinach wieloletnich/np. sok z brzozy/.
Dla przedwiośnia charakterystyczna jest również zmienność pogodowa, jednocześnie pada deszcz i świeci słońce – „W marcu jak w garncu”.
Tak więc, żeby dobrze przeżyć przedwiośnie i być zdrowym na powitanie wiosny należy:
- uzupełniać witaminę D /jajka, pełne mleko i produkty mleczne/
- zażywać ruchu/pływanie, Nordic Walking, spacery/
- nawadniać organizm WODĄ/smak wody można urozmaicić dodając do niej owoce, warzywa, zioła/
- dbać o siebie od „zewnątrz”/relaksująca kąpiel, owocowy peeling na twarz, maseczka na włosy, itp/
- podjąć nowe działania/zrezygnować z odwiedzania stron internetowych a zapisać się na przykład na kurs fotografii lub malarstwa lub angielskiego lub…/
- zainspirować się przedwiośniem i wprowadzić nowości do swojego/i rodziny/ menu.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MŁODEJ POKRZYWY
– 3 garście listków młodych pokrzyw
– mała główka sałaty lodowej
– 200 g sera feta
– 2 pomidory
– 2 małe ząbki czosnku
– sok z cytryny
– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
– pieprz do smaku
Jak zrobić?
- Listki pokrzywy sparzyć, odcedzić, posiekać i umieścić w misce.
- Dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty.
- Fetę pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystkie składniki dodać do miski.
- Sokiem z cytryny, oliwą i pieprzem doprawić sałatkę do smaku.
Tak wyedukowani czekamy na przyjście Pani Wiosny i na wiosenne wyzwania.