Kondycja układu odpornościowego, naszego i naszych dzieci, w dużym stopniu zależy od bakterii,które zasiedlają organizm. Najwięcej jest ich w jelitach!
Na szczęście mamy wpływ na naszą florę bakteryjną, a tym samym poprawę odporności!
Oto w jakich produktach znajdziesz bakterie probiotyczne:
– kiszone warzywa
najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie:
kiszone ogórki, buraczki, kapusta, ale też ukisić można…jabłka, paprykę, brukselkę, pomidorki…
– mleczne napoje fermentowane
pij raz dziennie kefir, jogurt lub maślankę
KISZONA BRUKSELKA
• 1-1,5 kg brukselki, łyżka soli, 3 ząbki czosnku, korzeń chrzanu, 4 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego.Wkładaj umytą brukselkę do słoja warstwami, tak jak ogórki i przekładaj każdą przyprawami.Zalej letnią wodą z rozpuszczoną solą /na każdy litr wody wsyp łyżkę soli/.
KISZONE CYTRYNY
Cytryny wyszoruj i sparz wrzątkiem.Każdą ponacinaj wzdłuż tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. W nacięcie wetrzyj sól. Ułóż w słoju, zalej wrzątkiem, zakręć i odstaw na 2 tygodnie. Kiszone cytryny „pasują” do ryb, dań z kurczaka czy warzywnego gulaszu.

Życzę zdrowia i smacznego.

About Author

Related posts

PRZEDWIOŚNIE to jedna z dwóch uzupełniających pór roku w przyrodzie …a nie tylko uzupełniająca lektura szkolna!

W klimacie umiarkowanym występują więc: przedwiośnie, wiosna, lato, jesień, przedzimie i zima. Okres przedwiośnia jest czasem wschodów pierwszych roślin zielonych oraz budzenia się soków w roślinach wieloletnich/np. sok z brzozy/. Dla przedwiośnia charakterystyczna jest również zmienność pogodowa, jednocześnie pada deszcz i świeci słońce – „W marcu jak w garncu”....

Read More

PRZYPRAWA – WŁASNORĘCZNIE WYKONANY PREZENT ŚWIĄTECZNY

3 łyżki mielonego cynamonu 2 łyżki zmielonych goździków 1 łyżka świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka dobrej jakości ciemnego kakao 1 łyżka ziaren kolendry 1 łyżka pieprzu/najlepiej kolorowego/ 1 łyżka anyżu 1 łyżka ziela angielskiego Wszystkie składniki zgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Wsypać do słoiczka...

Read More

Zakupy spożywcze mogą być prawdziwym wyzwaniem.      

O naszą uwagę walczą producenci przy pomocy wszechobecnej reklamy jak i sklepy, których wnętrza, kolorystyka, ustawienie produktów, czy nawet zapach zaplanowane zostały tak, by wywołać reakcję: „Kupuj!”. Jak odnaleźć się w tej dżungli i na co zwracać uwagę czytając etykiety żywności? Zobacz! Czytanie etykiet żywności – najważniejsze, co musisz...

Read More
Skip to content